SPF is BFF
, , ,

SPF slikken met Heliocare

SPF slikken met Heliocare

Smeren doe je bewust en royaal als het gaat om zonbescherming waarbij je het ook dient te herhalen: de bescherming loopt namelijk terug. Gebruik je chemische filters gaat de werking vanzelf achteruit; zonlicht breekt deze af. Bij fysische beschermers loopt de bescherming terug door transpiratie of (water)sport. Dus welke van de twee is beter? Het antwoord is geen: de allerbeste en meest veilige bescherming is toch een combinatie van de twee, tenzij er een indicatie is om bijvoorbeeld geen chemische filters te gebruiken zoals bij bepaalde huidaandoeningen. Laat je dus goed informeren door een specialist…

Maar hoe heerlijk zou het zijn als je je daar niet meer druk over hoeft te maken? Een volledige oplossing voor het aanbrengen van een zonbescherming is er helaas niet, maar we komen wel een stukje in de buurt. Hoe?

Lees dan snel verder!

 

 

Heliocare: zonbescherming van binnenuit

Hap, slik en klaar. Serieus, zo makkelijk is het! Het Spaanse merk Heliocare heeft capsules met zonbescherming, en dat zonder bijwerkingen. Nu is de wetenschap hierachter niet zo eenvoudig, dus laten we eerst dat stukje toelichten. Belangrijk te weten is dat de kennis achter deze producten is onderzocht aan Harvard, en dat is al een pluim waard. Daarnaast is Dr. Fitzpatrick (‘de’ pigment wetenschapper) himself betrokken geweest bij onderzoek en ontwikkeling van deze producten. Een match made in heaven: er zijn weinig zonbeschermers die deze wetenschappelijke achterban hebben. Laten we vooropstellen dat het niet zomaar een product is. Wij hebben ons verhaal gehaald bij Stephan Marks, cosmetisch arts KNMG aan de Kliniek voor Esthetische Geneeskunde, die fan is van dit product.

Stephan Marks legt ons uit dat een wonderbaarlijk tropische varenplant uit Centraal/Zuid-Amerika het geheim is tegen UV- bescherming van binnenuit. Mede door betrokkenheid van Harvard is dit product ontwikkeld als supplement (capsule) en wordt het ook gebruikt in hun zonbeschermers, waarbij de capsule een keer per dag ingenomen kan worden. Vroeger waren de Indianen al fan van dit product: het werd gegeten (wegens geneeskrachtige redenen) en gek genoeg werd de tolerantie van de huid beter tegen de felle zon. In de hedendaagse wetenschappelijke literatuur is beschreven dat de antioxidanten van deze varenplant de huid kan beschermen tegen verschillende vormen van korte- en lange termijn schade door UV. Hierdoor wordt schade zoals zonnebrand en lichtovergevoeligheidsreacties, maar ook lange termijn schade als vroegtijdige huidveroudering, pigmentvlekken, verminderde weerstand van de huid en huidkanker voorkomen.

Let wel dat dit een aanvulling is op je zonbeschermingsproduct en geen vervanging. Dus smeren blijft belangrijk, en ook daar is het merk Heliocare een identiteit in. Dankzij het gepatenteerde Femblock systeem (ook afkomstig van polypodium luecotomos, de welbekende varenplant) gaan producten van Heliocare naar een heel ander niveau dan dat de meeste consumenten gewend zijn. Daarnaast heeft Heliocare specifieke zonbeschermingsproducten: van een luchtige gel tot comfortabele mousse en van kinderen tot zeer gevoelige rosacea huiden. Vooral het specifieke MD product, AK Fluid genaamd (specifiek voor getroffenen door actinische keratose) verdient verdieping. Maar nu even terug naar het wonderbaarlijke plantenextract Polypodium Leucotomos…

Effect van UV-bescherming

Er is aangetoond dat dit plantenextract (Polypodium Leucotomos) resulteert in minder snel verbranden van de huid wanneer deze aan UV wordt blootgesteld en wel met een factor 2 tot 3 wanneer deze wordt gemeten voor UV-B. Nu kun je er om lachen uiteraard, want wat is nou factor 2-3? Toch heeft het een flinke bijdrage, want wist je bijvoorbeeld dat een donkere Afrikaanse huid (Fitzpatrick huidtype VI) van nature ook een beschermingsfactor 2-3 heeft op basis van lichaamseigen melanine? Bovendien liegen de studies er niet om: factor 2-3 heeft een overduidelijk positief effect op melasma (zwangerschapsmasker), vitiligo, polymorfe licht eruptie en urticaria door UV. Ook is recentelijk aangetoond dat Polypodium Leucotomos de kans op terugkeer van actinische keratose na behandeling met photodynamische therapie (uitwendige chemotherapie) verkleint.

De toekomst zal werkelijk moeten laten zien of er ook een effect kan worden aangetoond in de preventie van huidveroudering, (niet-melanoom) huidkanker en het ontstaan van pigmentvlekken na ontsteking of andere huidbeschadigingen of invasieve huidbehandelingen (post inflammatoire hyperpigmentatie).

Het grote voordeel is dat Polypodium Leucotomos ook bescherming geeft tegen UV voor die delen van de huid die bij normaal dagelijkse bezigheden niet worden ingesmeerd met een zonbescherming, zoals hoofdhuid, nek, handen, armen en benen. Het advies is dan ook minimaal 1 capsule per dag, weer of geen weer.

Stephan Marks neemt ze zelf ook in …

 

Kanker Wereld Fonds

Het KWF staat niet achter deze wetenschap en zegt niet op de hoogte te zijn van deze kennis. Ondanks dat Harvard het tegendeel bewijst vertelt dit ons dat er wereldwijd nog veel te doen is op het gebied van zonbescherming en kankerpreventie door zonbescherming. Wil je de fijne details weten over de mening van KWF omtrent zonbescherming van binnenuit? Lees dan de details hier op de site van de Kliniek voor Esthetische Geneeskunde.

 

 

Wist je dat…

Er sinds 2019 nieuwe Heliocare capsules en zonbeschermers beschikbaar die niet alleen beschermen tegen UV-A en UV-B, maar ook tegen het (schadelijke) zichtbare blauw-violet licht en infrarood? (Het betreft de zogenaamde 360 serie)

30 capsules 36,95

 

© Ahmet Turkkani, Skincare Realist

Bron: Journal of Drugs Dermatology, 2016;15(2):224-228, Am J Clin Derm, 2015;11 feb, Dermal Surg 2015;41:898–902