No Nonsense Beauty

Een bekend spreekwoord van Ahmet Turkkani is: ‘rood is bloed, bloed moet, want bloed is goed’. Ben je de huid aan het behandelen en zie je de roodheid opkomen, dan is dat alleen maar goed. In bloed zit zuurstof en je afweercellen. Dus hoe roder je klant tijdens het behandelen wordt, hoe beter de behandeling aanslaat. Maar wat als je nu permanent rood bent?

Mooi rood is niet lelijk, maar dat geldt uiteraard niet voor je gezicht. Permanente, zichtbare roodheid: van duidelijke haarvaatjes tot diffuse roodheid, een vlekkerige huid tot eventuele ontstekingsverschijnselen: het zijn allemaal redenen tot specialistische behandelingen bij de schoonheidsspecialist, huidtherapeut of arts.

Aanpakken van het probleem

Roodheid is hot, er zijn veel diverse behandelingen en producten op de markt die het probleem beweren tegen te gaan. Net als ieder ander probleem is er geen uniek product die het hele probleem bij iedereen in een klap oplost en de weg naar het juiste product of behandeling kan verbazingwekkend, prikkerig of branderig zijn (letterlijk). Allereerst zijn er diverse soorten roodheden en is roodheid vaak een symptoom. De oorzaken achterhalen, laat staan permanent oplossen, is erg lastig. De kunst is een onderscheid te kunnen maken in de symptomen en daar de juiste producten of behandelingen aan te koppelen. Heb je het over rosacea, dan zijn er vier subtypes die elk anders aangepakt kan worden. En vaak is het een combinatie van bijbehorende symptomen wat het behandelen niet makkelijker maakt. Jammer genoeg wordt te vaak iedereen met klachten van roodheid op dezelfde manier behandeld, zonder of met weinig resultaat.

Hoe behandel je roodheid?

Laat ik vooropstellen dat ik schoonheidsspecialist ben, en onvoldoende informatie heb over bepaalde zaken als suppletie. Daar wil ik dan ook niet op ingaan. Dit keer heb ik me laten inspireren door een dermatoloog, dr. Marco van Coevorden. Naast het behandelen van huidziekten is dr. Van Coevorden gespecialiseerd in het behandelen van roodheid en rosacea. Hij is verbonden aan een onderzoeksteam op het gebied van roodheid en rosacea, dus iemand dichter bij het vuur is er haast niet…

Onderscheid maken

Allereerst wordt onderscheid gemaakt tussen diffuse roodheid (vaatprobleem) en een rosacea met ontstekingsverschijnselen zoals papels en pustels. Afhankelijk daarvan is het advies om de focus op het grootste probleem te leggen. Bij een inflammatoire rosacea wordt nog steeds graag behandeld met medicatie zoals Soolantra, metronidazol of een antibioticum in een lagere dosering. Is het probleem gerelateerd aan zichtbare bloedvaatjes, dan zijn laser en IPL nog steeds de allerbeste behandeloptie. Op het gebied van het behandelen van een ontstekingsgevoelige rosacea is er een ontwikkeling die wonderbaarlijk goed werkt. Heb je vooral de wens om ook de huid beter te hydrateren en een anti-aging effect te verkrijgen, dan is hyaluronzuur een middel.

Effecten van hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een bekend medisch hulpmiddel dat in allerlei soorten cosmetica, maar ook in de medisch-cosmetische wereld volop wordt ingezet. Van crèmes tot fillers, hyaluronzuur is oud en vertrouwd. Nu is er de laatste jaren een ontwikkeling geweest waarbij het hyaluronzuur een transformatie heeft ondergaan. Zoals de meeste cosmeticakenners weten bestond er gecrosslinked en niet gecrosslinked hyaluronzuur. De eerste variant is verwerkt met BDDE (soort polymeren, chemisch) waardoor het taaier van samenstelling is en dus perfect als een filler intradermaal ingezet kan worden. Niet gecrosslinked hyaluronzuur is dunner, wordt oppervlakkig in de huid gebracht en verdwijnt snel, maar heeft het vermogen om de fibroblasten aan te zetten tot collageen aanmaak. Anno nu is er een derde variant hyaluronzuur bij, waarbij niet gecrosslinked hyaluronzuur een verhitting heeft ondergaan en daardoor taaier is geworden. Hier komen geen chemische middelen aan te pas: het is vergelijkbaar met het karameliseren van suiker met water. Met een aantal prikjes in het gezicht (vijf per gezichtshelft om precies te zijn) hebben deze zogenaamde Profhilo behandelingen een beduidend verminderend effect op rosacea met ontstekingsverschijnselen. De resultaten zijn zo opvallend positief dat er momenteel wetenschappelijke onderzoeken gaande zijn om te zien of het opgenomen kan worden binnen de behandelrichtlijnen tegen rosacea. Het mooie aan deze behandelingen is dat het tevens hydraterend en verjongend werkt, plus dat er geen chemische middelen zoals een BDDE of medicatie aan te pas komt: een ontwikkeling waar vele getroffenen van rosacea erg blij mee zijn. Deze behandeling werkt niet op zichtbare haarvaatjes, daar blijft laser of IPL de allerbeste remedie tegen.

Bijzondere werkstoffen

Naast deze innovatieve behandeling zijn er ook relatief nieuwe werkstoffen op het gebied van het bestrijden van roodheid. Deze veelbelovende werkstoffen gaan we dan ook in de nabije toekomst veel zien als noviteit binnen de industrie. Ik ga er van uit dat het duidelijk is dat hyaluronzuur, behalve bij anti-aging, ook bij roodheid onmisbaar is. Maar wat zijn nou andere werkstoffen die optimaal werken? Niacinamide, Paardenkastanje, Groene Thee en andere cosmetische werkstoffen zijn inmiddels wel heel bekend en hebben hun positie binnen de markt veroverd. Een nieuwe werkstof op het gebied van het bestrijden van roodheid is Salvia Haenkei, een zeer potent antioxidant gewonnen uit de salie-familie. Onderzoek heeft bewezen dat Salvia Haenkei extract celdegeneratie bestrijdt door de telomeren op lengte te houden en celontsteking tegengaat door de cel te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf. Het resultaat is wederom twee vliegen in een klap: anti-aging en anti-roodheid. Het extract wordt als waar wondermiddel beschouwd binnen de huidverzorgingsindustrie.

Volledige benadering

Roodheid en rosacea is een hardnekkig huidprobleem dat vanuit verschillende fronten behandeld moet worden. Ongeacht of men medicatie gebruikt of liever enkel behandelingen met een huidverbeterend effect prefereert, vaak is een beetje van alles noodzakelijk om het probleem doeltreffend aan te pakken. Het gebruik van huidverbeterende producten daarbij is een vereiste, waarbij hydratatie en anti-oxidatie erg belangrijk is. Het bestrijden van rosacea zonder behandelingen is haast onmogelijk: het blijft bij pappen en nathouden. Met enkel kalmeren en productgebruik heeft nog nooit iemand een oogverbluffend resultaat bereikt en vooral bij rosacea dient de huid met een complete benadering aangepakt te worden.

 

Interview met Ahmet Turkkani in Esthé