Je wordt wakker en loopt naar de badkamer. Je springt onder de douche, wast je met je lekkerste douchegel, reinigt je huid, je bruist van de energie en wilt je tandenpoetsen. Opeens kijk je in de spiegel en ziet een dikke pukkel die je vol liefde aankijkt. En op dat moment is je dag verpest, want hier had je nou net niet op gehoopt…

Als je dit leest en je hebt last (gehad) van acne dan is het eerste stukje van artikel je erg bekend. Daarentegen kan alle informatie die vanaf nu komt je leven een stuk verbeteren. Benieuwd? Lees dan snel verder!

Acne kan een hardnekkig probleem zijn, dat weet iedereen. Vaak denkt men dat acne hoort bij de puberteit maar steeds vaker ontstaat acne ook op latere leeftijd. Gek genoeg lijkt het wel dat hoe later acne pas ontstaat hoe hardnekkiger het probleem is. Komt dit door hormonale invloeden, medicatie of verkeerde cosmeticagebruik? Of is stress de boosdoener? De wetenschap gaat steeds verder en zo fascinerend als dat de huid is, zo complex is acne op latere leeftijd. Een combinatie van diverse factoren bepalen de mate van acne en de hardnekkigheid daarvan. Iemand met acne wordt iedere dag wakker met een verassing: van één grote pukkel tot honderd kleine pustels en alles wat er tussenin zit is mogelijk. Geen pretje dus…

Maar wat kun je nou tegen een acne doen?

Het antwoord is: heel veel! Daar waar de standaard acne producten en behandelingen hun beste tijd hebben gehad is er genoeg nieuws op het gebied van het behandelen van acne. Acne komt steeds vaker voor en vereist meer expertise dan ooit. Het merk pHformula staat bekend om een hedendaagse benadering bij het behandelen van huidproblemen en antiaging welke ik in detail uit kan leggen. Toch kies ik ervoor om dat dit keer niet te doen. Niet omdat een ingrediënt of behandeling dat niet verdient, maar omdat er meer achter zit. Dus gaan we de algemene kennis over deze wonderstofjes van pHformula linken aan de wetenschappelijke onderbouwing die er is. Een merk die wetenschap met kennis en kunde combineert verdient namelijk deze benadering!

 

 

Maar eerst even wat anders…

Hoe ontstaat acne eigenlijk? Nu kan ik wel een heel chemisch en fysiologisch proces uitleggen over androgene hormonen, talgaanmaak, verhoorning of bacteriële ontstekingen maar ook dat houden we in een begrijpelijke taal. Straks denk je nog dat je ziek bent ook nog. En voor de duidelijkheid: dat is niet zo! Voor diegene die zich afvraagt wat acne dan wel is: het is puur een disbalans van de huidconditie (en dat is goed te verhelpen) waar een bacterie bij komt en in sommige gevallen ervoor zorgt dat de talgklier gaat ontsteken. En ook dat is te verhelpen. Dit klinkt veel vriendelijker en voorkomt dat je op Google gaat zoeken naar de meest extreme en onsmakelijke beelden of verhalen. En serieus: het is lang niet zo ingewikkeld, als je maar weet waar je mee bezig bent. Dus raadpleeg een professional en ga niet zelf aan de slag door tandpasta, pindakaas of speeksel op je pukkeltje te smeren!

De uitleg

De meest begrijpelijke uitleg is dat een huid met acne last heeft van ophoping van dode huidcellen, maar dat is niet bijzonder. Dat heeft namelijk iedereen en dat is heel normaal. Zolang je leeft gaan cellen zich vernieuwen en krijg je een ophoping van dode huidcellen. Komt daar een overmaat aan talg (vet) bij, dan vormt dat samen een gezellige ‘all you can eat’ restaurant voor de propioni bacterie (de bekende acne bacterie). En werkelijk iedere talgklier waar deze bacterie van snoept kan gaan ontsteken. En voilà: de puist is ontstaan…

Maar nu terug naar de troubleshooters van pHformula…

No worries, pHformula heeft alle krachtpatsers in huis om acne vanuit verschillende fronten aan te pakken.

Graag stel ik je aan ze voor…

Pyruvic Acid

Wat mij betreft de Godmother binnen de zuren die het meest grondig reinigt en de huid vernieuwd. Pyruvic Acid heeft een natuurlijke bron (honing, suiker of melk) en is in staat om alle cellen die niet meer leven (de bekende verhoorning, eerste schakel bij acne) versneld op te ruimen. Opgeruimd staat netjes, en dan heb ik het nog niet over de ontstekingsremmende, gladmakende, collageen stimulerende en litteken verminderende werking. Deze medium chemische peelingsstof voorkomt talgpropjes, mee-eters en alle overige gevolgen daarvan. Ideaal om in te zetten tijdens alle fases van acne dankzij de brede effectiviteit. No more words needed…

Salicylzuur

Normaal gesproken vind ik Salicylzuur in de originele samenstelling helemaal geen lieverdje voor de huid. Gelukkig ben ik niet de enige die daar zo over denkt: pHformula heeft Salicylzuur gecombineerd met andere zuren en door de hoge dosis ontstekingsremmers in de formules is Salicylzuur in dit geval een tamme variant. Hoewel Salicylzuur normaliter onvoorspelbaar kan zijn heeft het in dit geval een stimulerende werking op alle andere ingrediënten, haalt dode huidcellen weg tot in de haarschacht en verbetert de opname van andere werkstoffen. Een personal trainer dus, maar dan uit een flesje!

Azeloglycine

Weg met die acne bacteriën! Een feit is dat als er geen acne bacteriën zijn dat er ook geen puistjes kunnen ontstaan. Dit betekent niet dat je nu een fles alcohol op je gezicht moet splashen, maar het is wel logica. Ik begrijp dan ook nooit dat mensen van alles gebruiken aan skincare producten zonder eerst hun handen te wassen of grondig hun huid te reinigen. Hygiëne is een basisprincipe voor een zuivere huid en dat is niet alleen make up verwijderen maar ook de schadelijke bacteriën uitschakelen. Azeloglycine is behalve antibacterieel ook in staat om ontwikkeling en aanmaak van nieuwe schadelijke bacteriën te voorkomen. En dat tot in de haarfollikels!

Amandelzuur

Een huid met acne kan gevoelig zijn. Door gebruik van verkeerde skincare producten, knijpen, krabben of slechte hygiëne heeft de huid over het algemeen echt wel last van gevoeligheid. Een acne kan nooit verholpen worden zonder peelings. En dan is een huidvriendelijke peelingsstof (al zitten er meerdere soorten zuren in een product) zeer prettig. Dankzij Amandelzuur is pHformula erin geslaagd een heel arsenaal aan zuren in een vriendelijk jasje te gieten. Zodoende heb je de resultaten van intensieve peelings zonder de overgevoeligheid en overstimulatie daarvan. Ideaal!

Last but not least: Retinol!

Yeah, what else? Als er één zichzelf bewezen werkstof bestaat op gebied van allerlei huidproblemen en antiaging dan is dat wel retinol, of de overige vitamine A gerelateerde werkstoffen. Doordat retinol een ontstekingsremmende maar ook peelende werking heeft bestrijdt het niet alleen preventief de acne verschijnselen maar werkt het ook gladmakend op bestaande littekens, grove poriën en overige sporen van acne en gerelateerde symptomen. Wil je meer weten over vitamine A? Lees dan ons artikel hier.

Niacinamide

Nog een zichzelf bewezen uiterst effectieve werkstof in de skincare industrie. Dankzij de verminderende werking op roodheid, verminderen van ontstekingsreacties én de verzadigende werking op de huid is Niacinamide (oftewel vitamine B3) een werkelijk acne verminderende werkstof mét een weldaad voor de gevoelige acne huid. De ontstekingsremmende werking zorgt voor minder irritatie en minder talgaanmaak. Resultaten die behaald zijn bij consequent gebruik van Niacinamide doen niet onder aan gebruik van antibiotica, en dat geeft veel meer perspectief voor een gezonde huidbarrière en een mooi aanzien van de acnehuid.

Zink Gluconaat

Een vergeten werkstof uit de farmacie die in staat is de huid versneld te laten herstellen na beschadigingen. Zink Gluconaat stimuleert de aanmaak van essentiële vetzuren die superbelangrijk zijn voor een optimale weerstand en herstel van de huid.

In een eerder verschenen artikel (link) over pHformula lees je de kracht van het merk dankzij het PH-DVC, een superieur delivery complex die wordt gebruikt in de pHformula formules om de opname van de actieve ingrediënten te verbeteren. Het geheim zit namelijk niet in hoeveel je van een werkstof gebruikt, maar de combinatie tussen deze werkstoffen mét de juiste opname en verdeling daarvan in de huid. Tel daar de expertise en kunde van de huidspecialist op, en je bent aardig op weg naar een zuivere en gezonde huid!

Wetenschappelijke data:

Ref: Monheit et al. Derm Ther 2000

Ref: Villarama et al. S.J. Cosm. Science 2005

Ref: Taylor et al. Cosm Derm 1999

Ref: Sorg et al Derm Therapy 2006

Ref: Matts Int Fec Soc Cosmeti Chem Magazine 2002