Plastic of fantastic? No Nonsense Beauty

Man made beauty

Waarom gaat iemand onder het mes en laat deze in een gezond lichaam snijden? Een vraag die je je waarschijnlijk wel eens hebt afgevraagd. Wie denkt dat het een modeverschijnsel is en thuishoort in de moderne wereld heeft het goed mis: de eerste esthetische ingrepen vonden al plaats voor Christus…

Onderzoek heeft uitgewezen dat neuscorrecties al in het Oude Egypte en in India werden uitgevoerd (circa 800 voor Christus). Bovendien wordt ook door Duitse onderzoekers beweerd dat Nefertiti, de vrouw van farao Achnaton, de voorganger was van beroemdheden zoals Cher en Nicole Kidman: zij had immers de eerste facelift (tot zover bekend in de literatuur). De ooglidcorrectie is eveneens zo oud als de weg naar Rome: in 1478 werd de eerste ooglidcorrectie gepubliceerd in De re Medica. Vraag me niet hoe het met de narcose en de nazorg was, maar schrikbarend genoeg waren mensen dus al veel langer bezig met het verfraaien van het uiterlijk door middel van chirurgie dan dat de chique klinieken bestonden.

VEILIGHEID VAN DE PATIËNT Anno 2019 is de medische wetenschap uiteraard veel verder en zijn dit soort ingrepen veiliger dan ver voor Christus. Dat is een gegeven, maar alles heeft zijn prijs. En daar bedoel ik niet de portemonnee mee, maar de wildgroei op het gebied van de esthetiek in de breedste zin van het woord. Alle plastici doen zowat alle ingrepen. Huisartsen beginnen aan ooglidcorrecties en na een weekendcursus liposuctie ben je kundig genoeg om vet weg te zuigen. Eerlijk gezegd schrik ik niet zo snel, maar nu ik dit weet maak ik me wel ernstig zorgen over de veiligheid van de toekomstige patiënt. Want hoe weet je nu of de dokter die je gaat helpen wel kundig genoeg is om je te opereren? De laatste tijd is er nogal veel ophef over huidspecialisten die behandelingen doen die niet verantwoord zijn, en terecht. Maar chirurgie vind ik toch een ander verhaal. Als je weet dat alle artsen wettelijk gezien mogen opereren (doet er niet toe waar ze snijden), dan word ik bang. De Nederlandse wet staat dit namelijk toe en een arts mag snijden (chirurg of niet), zolang het maar goed gaat. Gaat het niet goed, dan krijgt de arts de inspectie op zijn dak, maar dan ben je wel verminkt. Tijd dat men daar eens ingrijpt…

SPECIALIST OP JOUW GEBIED? Esthetische chirurgie is bedoeld om je letterlijk en figuurlijk beter in je vel te voelen, dus met mooie resultaten. Je hebt maar een lijf en uiteraard wil je de allerbeste arts. Maar hoe vind je die? Ik denk dat iedereen wel snapt dat je niet voor goedkoop moet gaan. Die vraag heeft mij op de gekste ideeën en plekken gebracht, er worden zelfs esthetische ingrepen aangeboden op Groupon! Allereerst klinkt het cliché, maar ga niet automatisch naar dezelfde arts waar je vriendin of kennis is geweest. Niet alle artsen zijn overal even goed in. Voor een mooi lichaam ga je namelijk niet naar iemand die voornamelijk chirurgie aan het gezicht doet. Vraag hoe vaak een arts de ingreep uitvoert en of hij algemeen chirurg is, plastisch chirurg, KNO-arts of wat dan ook. Ze opereren namelijk allemaal, maar dat betekent niet dat ze een kunstenaar zijn op het gebied van jouw wensen. En nog belangrijker: vraag wat er gebeurt als er een complicatie optreedt tijdens de ingreep. De betere klinieken hebben dankzij hun goede chirurgen een samenwerking met een ziekenhuis. Op het moment dat er iets onvoorziens gebeurt tijdens de ingreep (en dat kan, het blijft een operatie) hoort de patiënt in ‘no time’ opgenomen te worden bij het ZBC (Zelfstandig Behandel Centrum) van de kliniek. Dit staat in verbintenis met een ziekenhuis en kan alle noodzakelijke zorg bieden. Vanzelfsprekend zou je denken, maar dat is dus niet zo. Wie niet vraagt, wie niet weet… POPULAIR Wie denkt dat esthetische chirurgie ‘uit’ is heeft het mooi mis. Kijk eens hoeveel klinieken er zijn, ze bestaan allemaal nog steeds en er lopen meer mensen rond die hier en daar zijn bijgeschaafd dan je denkt. Tel daar de buitenlandse tripjes met een pakket aan operaties bij op en de hoeveelheid is verbazingwekkend hoog. Maar welke ingrepen zijn nu het meest populair en worden het meest uitgevoerd? Op nummer 1 staat met stip de borstvergroting. Er blijken zelfs net zoveel mensen met een borstvergroting rond te lopen in Nederland als met een beugel. En als je bedenkt dat er artsen bestaan die zich gespecialiseerd hebben in het verwijderen van borstprothesen, dan vraag je je af waar er iets niet klopt. Ik ben zelf op zoek gegaan naar de operaties waar de meeste indianenverhalen over rondgaan, maar die wel in de opmars zijn, namelijk de facelift en de liposuctie.

FACELIFT
Voor een facelift kun je uiteraard terecht bij een plastisch chirurg. Aangezien de facelift een ingreep is waar mensen niet direct aan toegeven, wordt deze ingreep niet al te massaal uitgevoerd. Althans, het staat niet dagelijks op het programma zoals een borstvergroting, ooglidof flapoorcorrectie. In mijn zoektocht naar de betere facelift kunstenaars ben ik tot de conclusie gekomen dat een facelift iets meer ervaring, kennis en talent vereist. Kort samengevat bestaan er twee soorten facelifts: de goede en de slechte.

DE SLECHTE VARIANT…
De slechte facelift kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden, is binnen anderhalf uur gepiept, er wordt enkel huid verwijderd en het gezicht oogt strakker. Mooi, maar het resultaat is van korte duur. Na een aantal jaar ben je weer aan de beurt doordat onderliggend weefsel zoals spieren en pezen niet zijn behandeld. Deze ingreep wordt commercieel gezien heel slim aangeboden: termen als een minilift, een S-lift of een mid-facelift klinken natuurlijk heel aantrekkelijk. Mijn motto is: als je iets doet, doe het dan goed. Vraag dus goed door welke handelingen de chirurg precies gaat uitvoeren en of spieren en pezen ook worden behandeld. Zo niet, dan kan je beter op zoek gaan naar iemand die dat wel doet.

DE GOEDE VARIANT…
En dan nu de goede facelift: die krijg je nagenoeg niet bij een plastisch chirurg, tenzij de chirurg zich er echt in heeft gespecialiseerd. In Nederland zijn ze in ieder geval erg schaars.
Voor een goede facelift moet je naar een aangezichtschirurg (no offense) die weet hoe onderliggende spieren, zenuwen en pezen lopen. Een goede facelift neemt gemiddeld tussen de drie tot vijf uur in beslag. Daarbij wordt niet alleen de huid, maar ook het onderliggende weefsel (in sommige gevallen tot op het bot) behandeld. Het resultaat kan in de meeste gevallen een leven lang mee. De facelift wordt vaak gecombineerd met andere ingrepen voor een algeheel verjongend effect, zoals bijvoorbeeld chemische peelings, laser resurfacing, liposuctie van onderkin/ hamsterwangetjes, ooglidcorrectie of bichectomie waardoor jukbeenderen worden geaccentueerd (het verwijderen van vetweefsel uit de wangen voor de bekende Angelina Jolielook). Een goede facelift zie je niet en in sommige gevallen moet je zelfs zoeken naar de littekens. Niet iedereen die een facelift heeft ondergaan ziet eruit als Donatella Versace. Wil je een blijvend en mooi resultaat, dan moet je de tijd nemen om je goed te laten informeren. De allerbeste kliniek hoeft namelijk niet de allerbeste kunstenaar als facelift specialist te hebben!

LIPOSUCTIE
Ongewenste vetrollen, dikke benen of lovehandles… Het is allemaal ongepast bij de hedendaagse mode en het kan je bovendien ook behoorlijk in de weg zitten. Sporten en allerlei dure apparaten geven vaak ook niet het gewenste resultaat op die ene vetrol. Voor wie van een vetrolletje hier en daar af wil, is er de liposuctie. Ook hiervoor geldt dat je een chirurg moet hebben met het oog van een beeldhouwer. En die liggen niet voor het oprapen. Liposuctie kan een gevaarlijke ingreep zijn, vooral de klassieke methode waarbij de vetcellen in zijn geheel weggezogen werden, heeft vroeger veel complicaties gegeven. Destijds heeft dit ervoor gezorgd dat het bij de meeste chirurgen geen favoriete ingreep was. Een nieuwe ontwikkeling daarna was dat het vet eerst werd ingespoten met een vetafbrekende samenstelling. Ook zorgde deze oplossing ervoor dat bloedvaten samentrokken waardoor de kans op bloedingen aanzienlijk minder werd. Dit maakte het vet zachter en soepeler, wat leidde tot minder bloedingen en ervoor zorgde dat de ingreep makkelijker werd en daardoor ook weer een favoriete bezigheid werd van de plastische chirurg. De techniek is verder ontwikkeld en verfijnd en heeft de allernieuwste generatie liposuctie met zich meegebracht: de vaser Hi-Def liposuction.

‘KING OF LIPOSUCTION’
Voor wie niet alleen van het vet af wil en het liefst ook nog eens een sixpack of abdominale ‘cracks’, een gespierdere of vollere borst en de bekende BBL (Brazil But Lift) wil, kan zijn lol niet op met deze vernieuwde techniek. In mijn zoektocht naar de beste vaser Hi-Def liposuction kunstenaar ben ik terecht gekomen bij een arts die de ‘King of liposuction’ wordt genoemd. Dr. Huseyin Kandulu, plastisch chirurg in Istanbul noemt het vet eenmaal verwijderd ‘vloeibaar goud’ en maakt hier de mooiste borsten, billen, buiken, et cetera mee… Ik heb deze chirurg net zo lang gestalkt totdat ik welkom was in zijn praktijk én mee mocht kijken tijdens een ingreep!

OPERATIE
Tijdens de voorbespreking van de ingreep werd een patiënt (vrouw, 35 jaar) flink getekend met stiften op billen, benen, onderrug, buik en borsten. De chirurg legde me uit dat het vet eerst onderhuids werd gesmolten met ultrasound. Dit zorgde voor een nauwkeuriger resultaat zonder hobbeltjes en bobbeltjes. Bovendien kon hij het vet makkelijker hergebruiken. Nadat er ongeveer vier liter vet werd verwijderd (zonder slurpgeluiden), werd het verder geprepareerd en in verschillende hoeveelheden verdeeld. Iets meer dan twee liter werd weer teruggeplaatst: deze dame wilde vollere borsten, een Brazilian But Lift (grotere billen) en een stamcelbehandeling. Gek genoeg had de patiënt na de ingreep geen pijn (lang leve de morfine). Ik was erg onder de indruk, ook van de stamcelbehandeling. Bij een stamcelbehandeling wordt het vet namelijk gefilterd (hiervoor wordt 100 ml gebruikt) en blijft er een vloeistof over (tussen de 7 en 10 ml) met eigen stamcellen. Vetcellen hebben een heel goed geheugen en zijn gefocust op groei. Dus volgens Dr. Kandulu is dit ideaal voor de groei en het herstel van collageen en elastine. Deze lichaamseigen cellen worden met behulp van mesotherapie geïnjecteerd in het gelaat, de hals en het decolleté voor een algeheel verjongend effect. Het resultaat laat even op zich wachten, maar dan heb je ook wat. Ook wordt deze techniek vaak toegepast na ingrepen met grote wonden om de genezing te versnellen zoals bij een borstverkleining of een buikwandcorrectie. Inmiddels is de esthetische chirurgie zo ontwikkeld dat micro vettransplantatie zelfs een uitkomst is voor mensen die geen fillers willen. Een operatie is uiteraard niet geheel vrij van complicaties, maar op die manier worden er in ieder geval geen lichaamsvreemde producten in de huid gebracht.

MIJN ERVARING
Tijdens mijn zoektocht naar informatie over dit onderwerp heb ik veel geleerd én plezier gehad. Ik ben nogal wat tegengekomen: van een luxe kliniek tot aan een tussenpersoon die voor een habbekrats reisjes naar Polen met facelift verkoopt. Of ik zelf onder het mes zou gaan? Zeker weten! Ik ben voorstander van gelukkig zijn in de breedste zin van het woord. Dus als je ergens mee zit, en je hebt de mogelijkheden, dan moet je er iets aan doen. Mijn motto is dan ook: accepteren of opereren. Op voorwaarde dat je niet bij de eerste de beste op de operatietafel gaat liggen. Behandelingen bij een huidspecialist houden ergens een keer op, vooral als het gaat om huidoverschot. Daarvoor zijn esthetische ingrepen (waarvan ik vind dat sommige ingrepen ook vergoed moeten worden door de zorgverzekeraar). Iemand die 50 kilo afvalt, verdient een strak lichaam. Geld had het sowieso gekost, vooral als iemand niet was afgevallen. Want wat kost nu meer: chirurgie of alle klachten die voortkomen uit obesitas?

Interview met  Ahmet Turkkani in Esthé