Liefde No Nonsense Beauty

Liefde

Graag wil ik het hebben over het belang van contact en aanraking. In de wereld vol technologie worden hele vergaderingen online gevoerd en is communicatie makkelijk via internet voort te zetten. Vooral nu tijdens de lockdown is er weinig keus: het nieuwe normaal legt steeds meer de noodzakelijke regels op. Contactberoepen hebben een werkverbod en mensen raken vereenzaamd. En juist voor die mensen komt het nieuwe normaal hard aan. Want waar blijft die hand die je aanraakt?

Als huidspecialist weet ik als geen ander hoe lichamelijk contact zorgt voor geluk. Behalve dat ik zelf blij word van het lichamelijke contact met mensen zie ik ook mensen blij de deur uit gaan. Maar hoe komt dat nou precies? Hier zit een heel wonderbaarlijk mechanisme achter. De huid bevat namelijk meerdere receptoren en één daarvan, de mechanoreceptor type-C reageert op aanraking. Hoe rustiger het contactmoment verloopt, hoe meer dit moment als prettig wordt ervaren. Door deze aanraking worden tevens bepaalde stofjes aangemaakt zoals bijvoorbeeld het knuffelhormoon Oxytocine. Dit zorgt voor een toename van emotie zoals vertrouwen. En geluk met vertrouwen zorgt voor een goed gevoel bij beide partijen.

Het vak schoonheidsverzorging is niet enkel het ‘verzorgen’ van de huid. Behalve dat we huidproblemen zoals een acne of rosacea behandelen maken we mensen ook gelukkig en dragen we bij aan een gevoel van eigenwaarde. Een vleugje aroma is namelijk overal te koop, maar wat de huidspecialist doet met zijn of haar handen niet.

In het kader van steun tijdens de lockdown is het geen slecht idee om juist die ene klant die je behandeling als een uitje zag een extra attentie te geven. En daarmee bedoel ik niet een extra sample van een product, maar een teken van liefde en dankbaarheid zoals het sturen van een persoonlijk kaartje of het langsbrengen van een bloemetje. Je weet niet wat dat met mensen doet. Behalve de dopaminestoot van geluk door het lichaam heb je kans dat de tranen van dankbaarheid de loop nemen, en dat is prima. Niet iedereen heeft een partner of gezin. Niet iedereen heeft kinderen die ze opzoekt. Gezondheid, geluk of liefde is niet vanzelfsprekend en juist dan heb je die hand die je aanraakt hard nodig. Of het nou de huid is of het ziel van de mens: mensen hebben elkaar nu nodig en we hebben nog heel veel te geven.

Hou vol, hou moed en geloof in de kracht van liefde…

 

© Ahmet Turkkani