, , ,

Inflammatoire huidaandoeningen: Dr K weet raad!

Steeds vaker zien we gevoelige huiden en inflammatoire huidaandoeningen. Maar hoe ontstaan die nou eigenlijk en wat kunnen we doen om dit te voorkomen of verminderen? Laten we bij het begin beginnen. Voordat we kunnen bepalen welke producten geschikt zijn voor een gevoelige huid of een inflammatoire huidaandoening, is het belangrijk om te weten hoe deze ontstaan en welke soorten er allemaal zijn.

Hoe ontstaan gevoelige huiden en inflammatoire huidaandoeningen?

Op onze huid leven maar liefst miljarden bacteriën, algen en schimmels. Dit wordt ook wel ons huidmicrobioom genoemd en is allesbepalend voor onze huidconditie. Wanneer deze niet in balans of verminderd is kunnen diverse huidproblemen ontstaan. Dit komt doordat ons huidmicrobioom ervoor zorgt dat schadelijke stoffen van buitenaf worden tegengehouden en vormt hiermee als het ware een beschermend schild. Als ons huidmicrobioom uit balans is op de huid creëert dit een chronische ontstekingsreactie en verslechtert de weerstand van de huid, met als gevolg dat je een reactieve huid krijgt of een inflammatoire huidaandoening ontwikkelt zoals acne, rosacea of eczeem.

De reden dat ons huidmicrobioom steeds minder aanwezig is op de huid is te danken aan de moderne westerse wereld en enorme verstedelijking sinds de 18e eeuw. Vroeger kenden ze huidproblemen zoals acne, rosacea en eczeem helemaal niet, maar hoe komt dat? Vroeger was de levensstijl van onze voorouders volledig anders, er was namelijk veel meer interactie met de natuur, waardoor de bacteriële diversiteit op de huid tweemaal zo groot was dan op onze huid nu. Doordat in onze huidige levensstijl minder interactie is met de natuur is er dus een verhoogd risico op het ontstaan van huidproblemen.

Welke inflammatoire huidaandoeningen zijn er en hoe kun je deze het beste aanpakken?

De meest voorkomende inflammatoire huidaandoeningen zijn acne, rosacea en eczeem. Maar hoe herkennen we deze huidaandoeningen, wat zijn de verschillen en hoe kunnen we het voorkomen of verminderen? Laten we ze alle drie onder de loep nemen.

Acne
Acne is de meest voorkomende huidaandoening die jaarlijks miljoenen mensen treft in allerlei leeftijdscategorieën. Acne ontstaat in de talgklieren van onze poriën. Deze klieren scheiden talg af – een olieachtige substantie die normaal gezien de huid hydrateert en beschermt. Vaak komt het voor dat je huid een teveel aan talg produceert door bijvoorbeeld hormonale veranderingen, wat onze poriën verstopt. Dit creëert een omgeving waarin bacteriën het liefst leven en wat resulteert in zo’n verschrikkelijke puist. Bij acne wordt er ook onderscheid gemaakt tussen whiteheads en blackheads (comedonen of mee-eters genoemd) en de gradatie. Wanneer er meerdere pustels – kleine rode bultjes met een wit kopje erop – aanwezig zijn wordt het geclassificeerd als acne en zijn er diverse gradaties in qua hoeveelheid onstekingen. Gelukkig heeft Dr K hét perfecte ingrediënt om acne te verminderen: Lactoferrine. Dit is een eiwit dat van nature voorkomt in koe- en moedermelk en andere lichaamsvloeistoffen. Lactoferrine ondersteunt het immuunsysteem en beschermt mede hiermee tegen bacteriën, virussen, schimmels en andere schadelijke microben. Dit ingrediënt zit verwerkt in het Dr K Repair & Purify Premium Serum. Naast het gebruik van dit product kunnen kleine aanpassingen in je levensstijl ook een grote bijdrage leveren aan het verminderen van acne.

Rosacea
Rosacea is ook een veelvoorkomende chronische huidaandoening en wordt specifiek gekenmerkt door de roodheid die vaak aanwezig is op de wangen en neus. Rosacea kent diverse vormen en gradaties zoals bijvoorbeeld acne rosacea. Er is geen specifieke oorzaak aan te wijzen voor deze huidaandoening, maar er zijn wel bepaalde triggers die rosacea kunnen aanwakkeren of verergeren. Denk hierbij aan alcohol, weersveranderingen, stress, bepaalde voedingsmiddelen en hormonen, maar het kan soms ook genetisch bepaald zijn. Ook veranderingen in ons huidmilieu zijn een relevante trigger. De Demodex mijt leeft van nature op onze huid en geeft normaal gesproken geen problemen, maar als deze ineens in grote hoeveelheden aanwezig is kan een ontstekingsreactie in onze huid ontstaan of het de ontstekingsreactie in stand houden en verergeren. Als rosacea onbehandeld blijft kan er in extreme gevallen zelfs Rhinophyma ontstaan, beter bekend als een bloemkoolneus. Rosacea kan heel goed behandeld worden, maar iemand die rosacea heeft zal hier altijd gevoelig voor blijven. Dr K is geïnspireerd op het feit dat huidverzorging opnieuw moet aansluiten bij de oorsprong om de beschermende eigenschappen van de huid, zoals die van onze voorouders, te herstellen. Met het Repair & Protect Premium Protector Serum van Dr K worden onze huidfuncties gereactiveerd die gedeactiveerd zijn door onze moderne levensstijl, waardoor een betere diversiteit en balans aan microben op de huid ontstaat. Hierdoor zal je een minder gevoelige en gezondere huid creëren!

Eczeem
Iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens te maken gehad met eczeem in meer of mindere mate. Ook eczeem is een inflammatoire huidaandoening die bekend staat om roodheid, eventuele schilfertjes en jeuk. Eczeem kent net als acne en rosacea ook verschillende vormen. Een enkele vorm heeft een concreet aanwijsbare oorzaak zoals contacteczeem, maar zo zijn er velen die geen specifieke oorzaak hebben. Wel zijn er net als bij rosacea relevante triggers die eczeem tot uiting kunnen brengen of bestaand eczeem kunnen verergeren zoals stress, bepaalde voedingsmiddelen, zon, het immuunsysteem e.d. Deze triggers kunnen gemakkelijk onder controle gebracht worden door je leefstijl aan te passen. Echter kan het Dr K Repair & Protect Premium Protector Serum ook helpen om eczeem te verminderen. Dit product brengt ons huidmicrobioom weer in balans, waardoor onze huidbarrière wordt versterkt en ons immuunsysteem verbetert. Zo wordt het ontstekingsproces in onze huid geremd dat ontstaat door de triggers en is onze huid ook beter beschermd tegen schadelijke milieu-invloeden.

Herken jij jezelf in een van deze aandoeningen en wil je dit graag verbeteren? Neem dan contact op met een van onze Dr K specialisten om te kijken wat Dr K voor jouw huid kan betekenen!

 

@Ahmet Turkkani