,

HYDROQUINONE

Hie-droo-ki-noone. Of hied-roo-gy-non.

Whatever… Hoe het stofje ook uitgesproken mag worden: het is een geregistreerd medicament en mag niet zonder recept verkregen worden. Internetpiraten opgelet: er zijn nepvarianten in de omloop en het is heus een medicijn, dus een gewaarschuwd mens telt voor twee. En daarbij: waarom zou je een medicijn via internet bestellen, toch? Van nature komt Hydroquinone veel voor in planten, koffie, thee en wijn. Maar voordat je daar de gunstige werking van hebt dien je hele grote (lees: ongezonde) hoeveelheden te consumeren en is dus daarmee onmogelijk. Nu dit gezegd te hebben gaan we terug naar Hydroquinone, en wel uit een tube van de apotheek…

Wat doet Hydroquinone?

Het werkzame stofje is in de basis een middel tegen het ontstaan van pigmentvlekken. Met andere woorden: het voorkomt de aanmaak van pigment in de huid, zoals bijvoorbeeld bij een zwangerschapsmasker. Een secundaire werking is dat het de huid verheldert. De bijsluiter heeft het over het ‘bleken’ van de huid, waar ik persoonlijk mijn twijfels over heb. Waarom? En wat is het verschil tussen bleken en verhelderen? Om dat te begrijpen is het belangrijk om het proces van pigmentaanmaak in de huid te begrijpen. Zonder al te technisch te zijn leg ik graag uit hoe je huid werkt. En nog belangrijker binnen het pigment verhaal: waarom hebben we pigment nodig? Lees gauw verder!

Het immuunsysteem

Dit is dan ook gelijk het allerbelangrijkste item binnen dit artikel: pigment (oftewel melanine) is een onderdeel van ons immuunsysteem. Melanine beschermt ons lichaam tegen straling. Dus hoe meer melanine, hoe beter je beschermd bent tegen UV- stralen. Niet geheel nutteloos dus. In geval van ongewenste pigmentvlekken hebben we het dan ook niet over de hoeveelheid melanine, maar de verdeling ervan. Met andere woorden: een gelijke verdeling van veel melanine geeft geen pigmentvlekken maar zorgt voor een egale bruine teint. Een ongelijke verdeling van pigment zorgt daarentegen voor een samenklontering van pigment en heeft pigmentvlekken als resultaat. Nu we weten dat pigment degelijk een functie voor het lichaam heeft deel ik je tegelijkertijd mee dat het gebruik van Hydroquinone dus ook gevaren met zich mee kan brengen: doordat de aanmaak van melanine stil wordt gelegd is de kans op zonbeschadiging, verbranding en gevolgen van dien veel groter. Dus hierbij een dringend advies: gebruik NOOIT Hydroquinone zonder een goed zonbeschermingsproduct!

 

Aanmaak van pigment

Ieder mens en dier (behalve albino’s) hebben pigmentcellen in de huid. Zoals eerder vermeld in dit artikel is het een onderdeel van ons immuunsysteem en heeft een duidelijke functie. Hydroquinone speelt in op de aanmaak van pigment door simpelweg de aanmaak ervan stil te leggen. En ik geef toe, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Dus hierbij het pigment aanmaak proces, en hetgeen waar Hydroquinone precies op inspeelt…

 

Aanmaak van pigment is een proces en wordt met een heel deftig woord het melanogenesis proces genoemd. Dit proces komt op gang door een prikkel: dit kan UV- licht zijn maar ook hormonale invloeden zijn in staat om pigmentaanmaak te stimuleren. Ook voor die hormonen is een naam bedacht: het MSH (Melanine Stimulating Hormone).

 

MSH zorgt voor aanmaak van L-Tyrosine: dit is pigment in de beginfase. Dit is nog niet in aanraking geweest met een pigmentcel en is dus niet gekleurd. Door in contact te komen met het stofje Dopamine ontstaat er Tyrosinase welke zorgt voor het oxideren van het geheel waardoor melanine (pigment) ontstaat. Hydroquinone is verantwoordelijk voor het ‘verstoren’ van het in contact komen van deze stofjes met elkaar waardoor pigmentaanmaak tijdens de beginfase al wordt voorkomen. Een ander effect is dat deze wolf in schaapskleren de pigmentcel ‘in slaap’ brengt waardoor deze inactief is. Dus niet alleen het contact van de stofjes met elkaar, maar ook de vitaliteit van een pigmentcel wordt aangepakt.

 

Zoals je leest is het aanmaak van pigment een proces en ook het voorkomen daarvan is een proces: de eerste effecten van Hydroquinone laten een week of 4-6 tot maanden op zich wachten. En het blekende effect? Dat is te danken aan het stopzetten van aanmaak van kleurstof (door de melanine cel die slaapt) en de natuurlijke afstoot van dode huidcellen. Doordat de huid aan de bovenkant (gekleurde) cellen verliest en aan de onderkant lichte cellen aanmaakt is een verheldering opmerkelijk. Of dit blekend genoemd kan worden is naar mijn inzien discutabel. Het effect kan wél versneld worden door fruitzuren of peelings.

 

Het feit dat de huid gevoeliger voor licht wordt is een herhaaldelijke vermelding waard. Ook heeft Hydroquinone bijwerkingen: een droge, rode, gevoelige en een schilferige of licht tintelende huid zijn bijwerkingen die regelmatig voorkomen en als normaal worden beschouwd. Het medicijn mag dan wel een cosmetisch effect hebben maar is zeker niet geschikt voor continue gebruik. Ook is het aanpassen van overige skincare producten een pré: de huid heeft echt meer hydratatie en comfort nodig. En dat is waar de arts en je huidspecialist de juiste begeleiding hoort te geven. Wie niet zit te wachten op een arts, recept of apotheek kan het alternatief vinden bij het stofje Tranexaminezuur met een werking die Tranexaminezuur evenaart, maar dan met minder complicaties.

 

Wil je meer weten over tranexaminezuur? Lees dan ons artikel via de link https://www.nononsensebeauty.nl/het-werkstofje-tegen-pigment/

 

Vooralsnog zijn Hydroquinone (en Tranexaminezuur) niet in staat om pigmentvlekken voor 100% te verwijderen en is het absoluut de moeite waard om hiervoor een chemische peeling te overwegen. Naast de genoemde bijwerkingen zijn er serieuze complicaties die het medicijn anderzijds ook effectief maken.

 

Complicaties die kunnen ontstaan zijn:

  • Witte vlekken op de huid (leukoderma) door een beschadiging van de pigmentcellen.
  • Pigmentvlekken als het gevolg van irritatie (post inflamatoire hyperpigmentatie)
  • Permanente blauw/grijze verkleuring van de huid door een toxische reactie welke niet behandelbaar is
  • Onderzoek op dieren wijst op een kankerverwekkend effect. Bij mensen is dit tot op heden niet wetenschappelijk onderbouwd.

Dit artikel is geschreven mede door hulp van Stephan Marks, cosmetisch arts Amsterdam.

 

© Ahmet Turkkani, Skincare Realist

 

 

Bron: https://kveg.nl/nieuws/53/hydrochinon-creme-en-pigmentvlekken-niet-alleen-maar-voordelen