Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: ja, vitamine A en alle varianten zijn effectief.

En sterker nog: het is het meest wetenschappelijk bewezen en onderbouwde vitamine voor de huid. Met als gevolg dat deze huidvitamine in meerdere varianten, doseringen en benamingen op de markt is gebracht. En vaak worden bepaalde cosmetische werkstoffen onder verschillende namen op de markt gebracht, maar doen ze hetzelfde. En dat is nou net waar vitamine A in verschilt…

Het ontstaan

Het effect van Vitamine A voor de huid is eigenlijk per ongeluk ontdekt in de medische wereld: tijdens de Eerste Wereldoorlog kampte het Duitse leger met scheurbuik en kreeg hiervoor Vitamine A zuur voorgeschreven. Heel opvallend zag men dat de huid gladder werd en acne verdween. Met als gevolg dat de vitamine A- zuur tabletten ook voorgeschreven werden bij het behandelen van acne. Inmiddels zijn we ruim een eeuw verder en bestaan deze tabletten nog steeds. Het werkzame stof is tretinoïne zuur en bestaat tegenwoordig in zowel tablet als créme variant. Deze variant is een medische variant en wordt via een arts op recept verstrekt. De variant die voor cosmetische doeleinden ingezet wordt kan zonder recept in een salon op duidelijk advies van de behandelaar, aangeschaft worden.

Hiermee wil ik duidelijk maken dat effectieve cosmetica producten met vitamine A expertise vereisen en niet zomaar gebruikt kan en mag worden. Laat daarmee duidelijk zijn dat aankopen via internet of in een winkel niet verbonden zijn aan een behandeling en specialist, dus complicaties kunnen geven of hun doel voorbijschieten.

Om enig inzicht te krijgen in de effectiviteit van vitamine A is het belangrijk te weten dat dit stofje behoorlijk onderhevig is aan misleidende marketing. Zo wordt bijvoorbeeld een créme al snel een Retinol Creme genoemd. Wat men dan denkt is dat het product ook werkelijk Retinol (pro vitamine A) bevat, terwijl het product in werkelijkheid een ander werkstof bevat welke tracht vitamine A na te doen, bijvoorbeeld Retinyl Palmitaat. Het is een misleidende communicatie welke helaas te veel voorkomt in de detailhandel. Claimt een product dat er Retinol in zit, dan moet het er ook werkelijk inzitten. Retinol is de Rolls Royce onder de Vitamine A varianten en deze naam wordt graag ‘gebruikt’ voor verkoopdoeleinden, od het nou werkelijk in de formule is verwerkt of niet.

Het is dus een feit dat er diverse stoffen worden verkocht onder de naam vitamine A, terwijl de enige vitamine A via de apotheek verstrekt wordt. Wat wel kan, maar ook het effectieve en veilige stukje in dit verhaal is dat er wel werkstoffen bestaan die in de huid omgezet worden tot vitamine A. Graag leg ik uit welke cosmetische stoffen het bewezen effect van vitamine A geven en wat de verschillen zijn.

 

VARIANT OMSCHRIJVING EFFECTIVITEIT
Retinyl Palmitaat/Acetaat Minst krachtige variant die veilig in producten in de detailhandel verwerkt wordt. In hogere percentages geeft op lange termijn het resultaat, maar de huid dient wel te wennen aan hogere doseringen.
Retinaldehyde/Retinal Sterker dan Retinyl Palmitaat/Acetaat. De huid moet wennen aan dit stofje, te snel te vaak/sterk gebruik kan irritatie geven, maar is minder irriterend dan Retinol. Zeer effectief doordat deze variant makkelijker op te nemen is dan Retinol.
Retinol Sterkste variant van een voorstadium van Vitamine A. Meeste kans op irritatie bij cosmeticaproducten. Voorzichtig opbouw vereist. Eveneens zeer effectief bij juiste dosering/regelmaat. Droogt de huid uit, extra hydratatie vereist.

 

Laat duidelijk zijn dat al deze werkstoffen tijdens de omvorming naar Vitamine A afnemen in potentie. Zo wordt een product met een Retinol percentage van 1% uiteindelijk 0,1% vitamine A. Wederom een marketingtechnisch verhaal wat eerlijkheid vereist. Althans, als de adviseur hierover wordt voorgelicht: een huidspecialist is geen chemicus.

Maar wat doet Viatmine A nou precies, en waarom is er zo veel over te doen?

Vitamine A is een werkstof die inspeelt op ALLE vitale processen in de huid waarvoor duidelijk advies van een huidspecialist vereist is. Of het nu gaat om celdeling, huidveroudering, talgproductie of huidproblemen zoals rosacea: vitamine A is effectief en maakt de huid glad, sterk en vitaal. En dat wil jij toch ook?

© Ahmet Turkkani