Pigmentvlekken

Melasma, chloasma, ouderdomsvlekken of post inflammatoire hyperpigmentatie: veel mensen kampen met ontsierende pigmentvlekken. Zowel in de cosmetische dermatologie als de skincare industrie worden miljarden euro’s uitgegeven aan behandelingen tegen pigmentvlekken. Daar waar pigmentvlekken tot een kwart eeuw geleden een niet al te vaak voorkomend huidprobleem was, is het anno 2021 een huidprobleem die zich maar al te vaak voordoet. Dat is dan ook de reden dat de skincare industrie er goed op inspeelt. En het goede nieuws is dat mede door de wetenschappelijk onderbouwde effecten vanuit de dermatologie heel veel mogelijk is voor een vlekkeloze huid!

Melanogenesis

Van plantaardige hulpstoffen tot de moderne werkstoffen in hedendaagse cosmetica: allemaal doen ze hun best om het melanogenesis proces aan te pakken. Ik hoor je al denken: wat een ingewikkeld woord en inderdaad, het woord is net zo ingewikkeld als het hele pigmentprobleem. Pigmentaanmaak gaat door diverse fases en het is niet realistisch te denken dat één ingrediënt in je product dit proces optimaal kan aanpakken.

Tot op heden is er geen unieke werkstof die het hele melanogenesis proces aanpakt en daardoor is het noodzakelijk om diverse werkstoffen in te zetten voor een goed resultaat. Binnen al deze werkstoffen is er binnen de medische wereld één bepaalde werkstof waarvan bewezen is dat het direct en snel effect heeft bij het verhelderen van pigmentvlekken: hydroquinone. Het omzeilt het hele melanogenesis proces waardoor pigmentvlekken verhelderen, doordat er simpelweg geen pigment meer wordt aangemaakt. Het is een geregistreerd medisch stofje binnen de EU en daardoor enkel op recept toegestaan. Aangezien iedereen snel en direct effect wil, is dit een gemis voor de huidspecialist. Althans, dat was het…

Tranexaminezuur

Tranexaminezuur (TXA) is in staat om de werking van Hydroquinone na te doen, zonder de melanocyten ‘in slaap’ te brengen wat wel gebeurt bij het gebruik van Hydroquinone. Het is niet voor niets dat Hydroquinone slechts tijdelijk gebruikt mag worden. Ongecontroleerd en onbeperkt gebruik kan leiden tot definitieve en gevaarlijke gevolgen, vandaar dat het enkel onder toezicht van een arts gebruikt mag worden. Tranexaminezuur geeft hetzelfde effect in de spiegel, maar niet in de huid. Het middel is ontdekt door Japanse onderzoekers en wordt al sinds 1962 ingezet om ernstige bloedingen te voorkomen of te stoppen in de chirurgie en tandheelkunde. Ook worden ontstekingsrecacties iin de huid minder dankzij Tranexaminezuur. Hierdoor is TXA in staat om het gehele melanogenesis proces te voorkomen en heeft daarmee een zeer slimme benadering bij het voorkomen, maar ook oplossen van het pigmentprobleem. Aangezien pigmentaanmaak getriggerd wordt door ontstekingsreacties in de huid geeft Tranexamic Acid een keuze die reuze is bij het behandelen van alle soorten hyperpigmentatie, voor zowel oraal als dermaal gebruik, volgens het wetenschappelijke artikel pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31141852/

 

 

TXA met cosmetische focus

En nu tot the point: wat doet TXA nou precies? Eigenlijk is de werking van Tranexaminezuur simpelweg het voorkomen van ontstekingsreacties. Doordat er geen ontstekingsreacties in de cellen ontstaan gaan de pigmentcellen niet over tot de verdediging, waardoor geen pigment wordt aangemaakt. En wat je niet aanmaakt, hoef je ook niet te behandelen. Ook werkt TXA op UV- gerelateerde roodheid en vermindert VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor) waardoor de vorming van nieuwe haarvaatjes (lees: couperose) wordt verminderd. Hierdoor heeft het een positief effect op alle roodheden in de huid. Bovendien hebben bijna alle pigmentvlekken door de ontstekingsreactie in de huid behoorlijk wat roodheid waardoor de vlekken duidelijker zichtbaar zijn. TXA behandeld zichtbare roodheid en dit effect kan zelfs aanzienlijk versterkt worden met andere werkstoffen, waaronder Niacinamide (vitamine B3) en Glutathion.

TXA is een werkstof die zowel in- als uitwendig toegepast kan worden, waarvan onderzoeken wel duidelijk laten zien dat de diepere toepassing ervan (lees: inbrengen met naaldjes of inname als supplement) niet enkel op korte termijn, maar ook op lange termijn positieve effecten heeft op de algehele vaatconditie en toekomstige pigment issues. Op bestaand pigment heeft TXA een duidelijk verhelderend effect waardoor zichtbaar resultaat geboekt kan worden bij juiste toepassing. TXA is wel een werkstof waarbij het meest maximale effect bereikt kan worden bij professioneel gebruik (en zal daardoor niet snel als hoofdbestanddeel in een product voor thuisgebruik worden verwerkt. Dus denk je je pigmentvlek thuis even weg te smeren: jammer dan, want een huidspecialist is bij het behandelen van pigmentproblemen onmisbaar!

Enkel uitwendig gebruik toont wel effect, maar zal eerder tot zijn recht komen bij onderhoud van resultaat dan dat het oplossingsgericht toegepast wordt. Tevens zal uitwendig gebruik van TXA nooit zo puur kunnen zijn doordat het simpelweg gecombineerd zal worden met andere werkstoffen voor uitwendig gebruik. Zowel hyperpigmentatie als een verminderde vaatconditie zijn huidproblemen die nooit definitief verholpen kunnen worden en dient daarmee altijd zowel professioneel als thuis onderhouden te worden. In het kader van voorkomen is beter dan genezen is Tranexaminezuur een werkelijk wonder voor iedereen die af wil van ontsierende pigmentvlekken!

Wil je écht wat aan je pigmentprobleem doen? Informeer dan bij een huidspecialist naar behandelmogelijkheden met Tranexaminezuur! 

©Ahmet Turkkani