No Nonsense Beauty

 

Hyaluronzuur

 

Nee, dit is geen zuur waarmee je de huid peelt…

Hyaluronzuur bestaat al meer dan 40 jaar binnen cosmeticaland. Het stofje heeft inmiddels haar plekje binnen de industrie veroverd: voor een goede moisturizer of anti ageingsproduct kun je niet zonder hyaluronzuur. En het doet veel meer dan hydrateren en verjongen… Tegenwoordig vind je hyaluronzuur als bindmiddel in medicatie, als voedingssupplement of als fillers bij rimpelbehandelingen.

Wie nog niet overtuigd is van de werking van hyaluronzuur adviseer ik zich te verdiepen in de anatomie van de mens, want niet enkel in de huid maar nagenoeg overal in het lichaam komt hyaluronzuur voor. Het stofje is dus lichaamseigen en in de basis heeft het een vergelijkbare functie met maizena, maar dan in de huid. Het bindt vocht waarmee het ‘water’ in de huid wordt verdikt tot een gelsubstantie. Dat het weinig tot geen allergische reacties kan veroorzaken mag duidelijk zijn: het is immers een bestanddeel van ons eigen lichaam.

Naarmate we ouder worden neemt het gehalte aan hyaluronzuur af in de huid waardoor de huid vochtgebrek vertoont. Dit is herkenbaar aan een trekkerig gevoel en is een van de eerste symptomen van huidveroudering. Wil je hier wat aan doen, dan is het advies: gebruik een product op basis van hyaluronzuur en geen vet. De huid vertoont namelijk vochttekort en geen tekort aan vet…

Hyaluronzuur is behalve een vochtbinder eveneens een soort van brandstof voor de fibroblasten. Dit zijn de orgaantjes in de huid die collageen en elastine produceren. Hoe meer hyaluronzuur, hoe meer collageen- en elastine aanmaak (lees: hoe minder rimpels en verslapping). Een huidprobleem of huidveroudering is in de basis niet te verhelpen zonder hyaluronzuur. Of je nu een professionele salonbehandeling ondergaat, bijvoorbeeld microneedling, of thuis jezelf het allerbeste huidverzorgingsprogramma gunt: hyaluronzuur is onmisbaar. Een huid met een optimaal vochtgehalte geeft een betere opname van alle andere werkstoffen tot wel 60%. Dus wil je het maximale halen uit je behandelingen en producten: smeer met hyaluronzuur en combineer dit het liefst met huidopbouwende werkstoffen.

 

Vraag je huidspecialist naar de mogelijkheden!

 

© Ahmet Turkkani