Health meets Beauty

Een gezonde huid

Een gezonde huid: het voornemen van de meeste skincare addicts. Daar waar men al jaren groot fan is van huidverzorgingsproducten die de huid verbeteren, problemen oplossen, de huid verjongen en huidveroudering tegengaan is de skincarejunk van tegenwoordig nog niet klaar. Het draait niet alleen om de uitwendige mens, maar ook de inwendige persoon is erg belangrijk. En dat zorgt ervoor dat er een nieuwe trend is ontwikkeld: het verzorgen daarvan. En dan heb ik het niet over yoga, meditatie of de smoothies maar over supplementen. 

Supplementen bestaan in allerlei soorten en maten. Pillen, poeders of drankjes: de schappen en het internet puilen uit van de diversiteit. Persoonlijk vind ik de inname van supplementen belangrijk: onze voeding is helaas niet toereikend aan de hoeveelheid en kwaliteit voedingsstoffen die we nodig hebben. Maar hoe weet je wat en hoeveel je nodig hebt? Laat dat nou buiten mijn expertise vallen, dus ga ik daar verder niet op in. Wil je daar meer over weten? Laat je dan voorlichten door een expert of doe eens een test waar je getest wordt op je tekorten. Volgens de wetenschap is connectie tussen de huid en suppletie is ontzettend belangrijk. En dat wordt alleen maar bevestigd door zowel de skincare industrie als de farmacie. 

 

De huid en wetenschap

Dat er een verband zit tussen je darmen, hersenen en je huid is een feit. Dat heeft de wetenschap duidelijk onderbouwd en wie ben ik om dat tegen te spreken. Je darmen ondersteun je met voeding en de juiste suppletie. Je hersenen met een portie denksport en ontspanning terwijl je je huid ondersteunt door de eerste twee zaken op orde te hebben, én het juiste skincare programma te gebruiken. Ik ben voorstander van advies inwinnen en niet zomaar wat smeren of slikken. Een gewaarschuwd mens telt voor twee: laat je niet iets aansmeren of letterlijk door de strot duwen want de sektes die magische poedertjes verkopen of wonderen in een potje willen slijten groeien met de dag.

 

Lekker in je vel

En dan de psyche: mensen gebruiken cosmetica of supplementen om zich goed te voelen. In een industrie waar biljoenen in omgaan wordt er jammer genoeg volop misbruik gemaakt van deze situatie. Zonder blikken of blozen worden potten pillen, poeders of crèmes afgerekend van honderden euro’s zonder de nodige onderbouwing. Als skincare realist wil ik voorkomen dat mensen onnodig veel geld spenderen aan illusie of onzekerder worden. Dus wat je ook koopt aan suppletie of huidverzorging: laat je voorlichten. 

 

Geloof je ook net als ik in de trend ‘health meets beauty’? Laat dan onderzoeken wat je tekorten aan supplementen zijn of doe een DNA test waardoor je exact weet wat je moet gebruiken. Investeer je in professionele behandelingen en bijbehorende skincare producten? Vraag waarom je specialist dit adviseert en geloof niet in massa marketing op sociale media. Een gezonde huid en een gezond lichaam is een duurzaam traject en vereist kennis, geduld en motivatie. 

 

Ahmet Turkkani

Skincare Realist