Esse gebruikt “retinol uit de natuur” in het nieuwe Bakuchiol Serum

Als het gaat om anti-aging werkstoffen in huidverzorging, dan is retinol al decennia lang de “gouden standaard”. En dat ondanks eventuele bijwerkingen van retinol, want niet iedere huid reageert even goed op deze effectieve anti-aging werkstof. Het is dan ook niet verwonderlijk dat nieuwkomer Bakuchiol in skin care land een revolutie teweegbrengt, als veilig en risicovrij alternatief voor retinol. Esse noemt het zelf “retinol uit de natuur” en heeft Bakuchiol inmiddels toegevoegd aan haar Clarifying producten. Onlangs lanceerde Esse bovendien het Bakuchiol Serum. Ik test dit nieuwe serum voor je uit.

Retinol is dus niet zonder risico

Retinol is een vorm van vitamine A. Huidartsen en huidexperts passen het vaak toe bij de behandeling van huidveroudering en acne. Dan zou je denken dat het een risicovrije werkstof is, als artsen het voorschrijven, maar dat is niet het geval. De Europese Commissie heeft onlangs laten doorschemeren de wettelijke status van retinoïden te willen veranderen. Dit betekent dat het gebruik ervan in de toekomst zeer waarschijnlijk zal worden beperkt. Risico’s van retinol zijn onder andere:

  • Droge huid door de verminderde talgproductie;
  • Jeuk en irritatie, vooral bij de gevoelige huid;
  • Je huid wordt gevoeliger voor zonlicht (om deze reden wordt het gebruik van retinol overdag ook afgeraden).

Voor de volledigheid: Ik ben persoonlijk zeker geen tegenstander van retinol. Het is niet voor niets al jaren de “gouden standaard” op het gebied van anti-aging en je kunt er schitterende resultaten mee behalen. Zeker wanneer je retinol combineert met needling. Het is wel een werkstof die je moet toepassen met verstand van zaken; het gebruik moet je langzaam opbouwen en niet elke huid kan tegen retinol. Ga dus nooit zelf aanmodderen met retinol, maar laat je adviseren door een expert.


Wat is Bakuchiol?

De laatste paar jaar kom je Bakuchiol bij verschillende merken steeds vaker tegen in skin care, ter vervanging van retinol. Esse loopt hierin voorop, met Bakuchiol in de anti-acnebehandelingen Clarifying Oil en Clarifying Spot Corrector. Met de lancering van het Bakuchiol Serum past Esse de werkstof niet alleen toe bij acne, maar ook bij huidveroudering.

Bakuchiol wordt gezuiverd uit de zaden van de Psoralea corylifolia, een plant die je voornamelijk in Oost-Azië aantreft. Dit zuiveringsproces van de zaden komt heel nauw (doe je het verkeerd, dan kan het eindresultaat toxisch zijn) en Esse test elke partij Bakuchiol daarom met een techniek die Nuclear Magnetic Resonance spectroscopie heet om een veilig product te kunnen garanderen. Bakuchiol is een zuivere verbinding die goed wordt verdragen door je huid en daardoor zelfs geschikt is voor de gevoelige huid.

Wat zijn de voordelen van Bakuchiol?

Onderzoek heeft aangetoond dat Bakuchiol de productiviteit van de genen verhoogt die collageen en elastine produceren; dit zijn de eiwitten die centraal staan bij het verbeteren van de stevigheid en elasticiteit van je huid. Een ook de genen die verantwoordelijk zijn voor de productie van aquaporinekanalen om de vochtbalans van je huid in stand te houden worden productiever bij het gebruik van Bakuchiol. Tot slot vermindert het hyperpigmentatie en ouderdomsvlekken.

Een studie van Harvard Medical School laat zien dat Bakuchiol even effectief is al retinol (Bakuchiol: Does it make skin look younger? – Harvard Health), maar dan zonder eventuele bijwerkingen.

Bakuchiol is fotostabiel en dat betekent dat het veilig is voor blootstelling aan UV-straling. Je kunt de werkstof dus gerust overdag gebruiken.


In het Esse Bakuchiol
Serum vind je meer dan alleen Bakuchiol

Het serum bevat niet alleen Bakuchiol, maar ook Aloë Vera, dat je huid beschermt, hydrateert en kalmeert. Verder bevat Bakuchiol Serum jojobazaadolie die de elasticiteit van de huid verbetert, rimpels vermindert, de huid hydrateert en ontstekingsremmend werkt.

Hoe gebruik je het serum?

Je kunt Esse Bakuchiol Serum toevoegen aan je dagelijkse huidverzorgingsroutine, voor een anti-aging boost. Ben je al fan van Esse en gebruik je al het Resurrect Serum of Esse Clarifying Oil? Dan hoef je het Bakuchiol Serum niet extra aan je routine toe te voegen, omdat beide producten al Bakuchiol bevatten.

Je gebruikt het Bakuchiol Serum van Esse tweemaal daags op gezicht en décolleté, na reiniging en vóór het aanbrengen van je crème. Het serum is licht van textuur, vrijwel geurloos en wordt razendsnel door je huid opgenomen. Bij tweemaal daags gebruik gaat het handzame flesje van 15 ml twee maanden mee.

“Krachtige nieuwkomer”

Ik gebruik het serum inmiddels een kleine maand en zie dat mijn houd in topconditie is. Zelfs na needling kan ik het Bakuchiol Serum zonder prikken en roodheid meteen toepassen. En van bijwerkingen is geen sprake geweest, zoals Esse ook belooft. Als Retinol de “gouden standaard” is, dan is Bakuchiol wat mij betreft de “krachtige nieuwkomer.

 

© Ahmet Turkkani, Skincare Realist