, , ,

Dr. Murad’s holistische benadering van huid en hyperpigmentatie

Murad is een huidverbeterend merk dat is ontwikkeld door dermatologen en vernoemd naar oprichter, Dr. Howard Murad. Sterker nog, bij de lancering van het merk was Murad destijds het eerste merk op de markt dat was ontwikkeld door een arts. Hoewel je misschien zou verwachten dat dermatologen en artsen werkstoffen centraal zetten, denkt Dr. Murad daar anders over. Zijn motto luidt: “Make your heart happy and your skin will glow.” Een meer holistische benadering van huidverbetering dus, waarbij Dr. Murad vier belangrijke motto’s heeft:

Eet je water

Kan dat?! Jazeker! Kies voor vruchten en groenten die rijk zijn aan water. Watermeloen, komkommer, drijven, citrusfruit. Door je water te eten in plaats van te drinken, loop je minder snel het risico dat je vitaminen en mineralen ‘wegspoelt’ met kraan- of mineraalwater.

Kom in beweging

Door te bewegen en sporten gaat de bloedcirculatie in al je organen omhoog. En laat je huid nou net je grootste orgaan zijn. Een verhoogde bloedcirculatie stimuleert de zuurstoftoevoer naar je huidcellen en helpt afvalstoffen verwijderen, zoals vrije radicalen.

“Be kind to your mind”

Ofwel “wees lief voor je ziel” maar dat rijmt niet. Wanneer je goed in je vel zit, ervaar je minder stress. Je wist het misschien niet, maar stress heeft impact op je hele lichaam. Zelfs op je huidcellen.

Voed je huid met high-performance skin care

Dr. Murad legt dit als volgt uit: “Je huid straalt, wanneer hij gezond is op celniveau. Daarom maken we producten met krachtige hydraterende werkstoffen die de huidbarrière ondersteunen om de huidcellen te beschermen tegen schade van buitenaf, terwijl ze een gezonde celvernieuwing stimuleren.”

Maar wat als er iets ‘mis’ gaat in je huid? Je kunt gezond eten, voldoende bewegen, helemaal zen zijn, goede skin care gebruiken en nog steeds een huidprobleem hebben, zoals hyperpigmentatie. Wat doe je dan?

Hyperpigmentatie: hoe zit het ook alweer…

Je huid bevat melanocyten. Dit zijn de cellen die melanine produceren, het pigment dat je huid een kleurtje geeft en beschermt tegen zonschade. Onder normale omstandigheden is melanineproductie dus juist een heel gewenst huidproces. Het wordt alleen minder gewenst als er sprake is van een overmatige melanineproductie. Deze overmatige productie zorgt voor ‘ophopingen’ van melanine in je huid. Van sproetjes, tot zonnevlekken, tot zelfs melasma.

Skin fact: Iedereen heeft evenveel melanocyten. Of je nu een hele blanke huid hebt, of een hele donkere huid. Het verschil in huidskleur wordt veroorzaakt door hoe actief deze melanocyten zijn. Hoe actiever, hoe meer melanine ze aanmaken.

Het begint altijd met een trigger

Hyperpigmentatie wordt altijd veroorzaakt door een trigger. Dit kan blootstelling aan de zon zijn, een verstoorde hormoonhuishouding tijdens bijvoorbeeld zwangerschap of menopauze, medicatie, of huidschade na wondjes en acne. Minder voorkomende triggers zijn auto-immuunziektes, zoals lupus

Je huid reageert op deze trigger door een enzym aan te maken in de melanocyte. Dit enzym heet tyrosinase en verhoogt de productie van melanine. Dit melanine wordt vervolgens naar de huidcellen getransporteerd en hoopt zich daarop, met donkere verkleuring tot gevolg. Gelukkig bevat je huid ook een mechanisme op de ophopingen weer op te ruimen… De door melanine donkergekleurde huidcellen bewegen zich langzaam naar de bovenste huidlagen, wanneer je huid zich vernieuwt. En evenzo gelukkig heeft de wetenschap ons tools gegeven om zelf iets aan hyperpigmentatie te doen.

Je huid een handje helpen: het begint met zonbescherming

Gelukkig kan je met goede skin care en professionele salonbehandelingen je huid een handje helpen bij hyperpigmentatie. Hoewel het een wagenwijd openstaande open deur is, is zonbescherming

Tip: Murad City Skin Age Defense Broad Spectrum SPF 50

Deze 100% minerale zonbeschermer doet meer dan alleen je huid beschermen tegen schadelijke UVA- en UVB-stralen. Het product, met een prachtige perziktint die je huid egaliseert en laat stralen, beschermt ook tegen blauw licht van je laptop en smartphone, luchtvervuiling en infrarood. Mocht je bang zijn dat een minerale SPF een waasje op je huid legt… dat is bij Murad City Skin Age Defense Broad Spectrum SPF 50 absoluut niet het geval.

Tyrosinase remmers

Tyrosinase is dus het enzym dat de melanineproductie verhoogt. Minder van dit enzym betekent ook minder melanineproductie. Je kunt tyrosinase afremmen met bepaalde werkstoffen, zoals arbutine, kojic- en tranexaminezuur.

Murad werkt veel met de werkstof resorcinol als tyrosinase remmer. Een studie uit 2014 heeft namelijk aangetoond dat 0.5% hexyl resorcinol een vergelijkbaar huidverhelderend effect heeft als 2% hydrochinon, dat je alleen op recept kunt verkrijgen en bovendien niet zonder risico is. Dr. Murad tilde de onderzoeksresultaten naar een nog hoger plan door ethyl resorcinol te ontwikkelen, een effectieve resorcinol technologie waar het merk inmiddels patent op heeft (naast nog 18 andere patenten!). Ethyl resorcinol heeft een kleinere molecuulgrootte dan zijn grotere broer hexyl resorcinol en dringt daardoor sneller in de huid, met snellere resultaten. Ethyl resorcinol herstelt bovendien zonschade en gaat ontstekingen tegen, waardoor post-inflammatoire hyperpigmentatie – veroorzaakt door ontstekingen – minder snel optreedt.

Je vindt deze power werkstof in Murad Rapid Dark Spot Corrective Serum

“Het was nog nooit zo makkelijk om een klinisch bewezen behandeling van pigmentvlekken mee naar huis te nemen. Murad Rapid Dark Spot Corrective Serum levert de snelle resultaten die je wilt, zonder salon- of doktersbezoek, en is geschikt voor alle huidtypen en -tinten,” zegt Dr. Murad over dit krachtige serum, dat ik op dit moment voor je aan het testen ben. Dus stay tuned…

Naast Ethyl resorcinol vind je in Rapid Dark Spot Corrective Serum ook tranexaminezuur (nog zo’n krachtige tyrosinase remmer) en exfoliërend glycolzuur.

Over exfoliëren gesproken…

Dr. Murad is al meer dan 30 jaar een pionier in de wetenschap van exfoliëren. In zijn praktijk was hij de eerste die glycolzuur gebruikte om huidproblemen effectief aan te pakken en de huid weer gezond te maken. Zijn eerste exfoliërende product voor thuisgebruik was Murad Vita-C Glycolic Brightening Serum, met verhelderend en goud-gestabiliseerde vitamine C. Het nieuwe paradepaardje is Murad Vita-C Triple Exfoliating Facial, een herstellende gezichtsbehandeling, die je gerust kunt vergelijken met dermabrasie, maar dan gewoon in je eigen badkamer.

Waarom exfoliëren bij hyperpigmentatie?

Door je huid regelmatig te exfoliëren kan je de gepigmenteerde huidcellen in de buitenste huidlagen verwijderen. Glycolzuur en melkzuur zijn hierbij populaire ingrediënten. Je celvernieuwing versnellen met retinoïden is een andere manier om sneller je gepigmenteerde huidcellen en daarmee verkleuringen te verwijderen.

En nog een tip: exfoliëren moet je leren

Voordat je nu helemaal los gaat met krachtige exfoliërende producten om je hyperpigmentatie te verminderen, weet dan: exfoliëren moet je leren. Welk product past bij jouw huid, hoe vaak moet je het gebruiken? Je kunt door verkeerd exfoliëren je huid ook beschadigen. Laat je daarom altijd adviseren door een professional.

Meer in algemene zin geldt die tip natuurlijk voor alle huidproblemen, inclusief hyperpigmentatie. Ga niet rommelen of experimenteren met tal van producten, maar stel samen met een huidexpert een maatwerk behandelplan op. Voor het beste resultaat zal dit veelal een combinatie van salonbehandelingen en producten voor thuisgebruik zijn. En de producten van Murad passen prima in zo’n plan!

 

© Ahmet Turkkani, Skincare Realist