Ik zie je al denken over wat nucleotiden nu weer zijn.  En niet geheel onterecht, want het is geen standaard werkstof die je dagelijks in huidverzorging tegenkomt. Sterker nog: ik heb er nog nooit van gehoord…

Wat zijn nucleotiden?

Om duidelijkheid te geven over deze kersverse wetenschap in de skincare technologie gaan we even terug in de tijd, en wel naar de biologieklas. Misschien ken je het woord ‘nucleus’ nog van je biologieles van vroeger. Nucleus betekent ‘kern’ en wordt ook gebruikt als term voor onze celkern. Hier ligt onze DNA en dat is weer bepalend voor hoe je er uit ziet maar ook eventuele aanleg voor afwijkingen of ziektes zijn bepaald vanuit je DNA. De eerste vraag die in me opkwam was of je DNA dan kunt ook kunt smeren. Om maar gelijk duidelijkheid te geven: nee, volgens de wetenschap kun je niet met DNA smeren. Een originele DNA streng is namelijk erg gevoelig voor veranderingen en iedere wrijving of prikkel zal DNA direct vernietigen. Daarbij komt ook nog dat DNA nooit in de diepere levende huidlagen kan komen, dus waarom zou je het gebruiken in skincare. Logische gedachte, toch?

Wat daarin tegen wél een flinke bijdrage heeft aan de gezondheid en het functioneren van je huid zijn nucleotiden. Dit is geen DNA maar losse stofjes waar DNA uit is opgebouwd: de onderdelen die samen DNA vormen zogezegd. Nucleotiden worden ook wel de bouwstenen van je cellen genoemd. Na iets meer informatie ga ik verklappen wat nucleotiden in de huid doen. Maar voor nu: vooral even verder lezen!

Waar komen nucleotiden vandaan?

Ook nucleotiden krijg je mee van je ouders met je DNA. Daarnaast worden ze geproduceerd bij de celdeling: geen nucleotiden betekent geen nieuwe DNA, dus ook geen nieuwe cel. Het lichaam is dus in staat om bij een gezonde stofwisseling in iedere cel deze nucleotiden aan te maken. Maar wat als er sprake is van een niet gezonde celstofwisseling, veroudering of ziekte? Het goede nieuws is dat het lichaam ook nucleotiden binnenkrijgt uit diverse bronnen, namelijk uit voeding en suppletie. Het lichaam zelf is in staat om nucleotiden aan te maken uit aminozuren of glucose. Probleem opgelost, zou je denken. Niet dus…

Nu kun je natuurlijk een gezondheidsfreak zijn en de allerbeste voeding tot je nemen, maar dan moet je wel heel veel eten: het gehalte aan nucleotiden in voedingsmiddelen is namelijk wel heel erg laag en niet voldoende om het verloren gehalte aan nucleotiden aan te vullen.

Een groot deel van de bevolking consumeert niet langer orgaanvlees dat de rijkste bron van voedingsnucleotiden is. Groenten en fruit bevatten wel nucleotiden, maar aanzienlijk minder dan die van orgaanvlees. Het is ook belangrijk om te onthouden dat een gevarieerd dieet ervoor zorgt dat het volledige spectrum van alle soorten nucleotiden wordt ingenomen. Dus: hoewel we denken dat ons dieet gevarieerd is krijgen we niet het volledige spectrum van nucleotiden binnen om in de behoeften van ons lichaam te voorzien. Daarnaast is de perfecte verhouding van deze 5 nucleotiden noodzakelijk.

Daarnaast speelt de algehele lifestyle een hele belangrijke rol: stress, onvoldoende slaap en nicotinegebruik zijn funest voor de aanmaak van nucleotiden in je lichaam.

Waarom zijn nucleotiden zo belangrijk en het belang voor de huid

Nucleotiden zijn betrokken bij bijna alle cel activiteiten. Ze zijn superbelangrijk voor de celdeling, de overdacht van energie, aanmaak van eiwitten en de bemiddeling van hormoonsignalen. De cellen in de opperhuid en lederhuid zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf. Daarbij is onderlinge communicatie tussen deze cellen erg belangrijk. Waarom? Het is namelijk erg belangrijk om een positief effect van je skincare producten en behandelingen in de diepere huidlagen te bereiken en hiervoor is goede onderlinge communicatie tussen de cellen noodzakelijk. Vooral als je het hebt over huidproblemen en antiaging. Maar hoe kom je met de effecten van skincare in de diepere huidlagen zonder naald en spuit te gebruiken? Het antwoord is duidelijk: met nucleotiden!

Dr. K is als primeur erin geslaagd om een nieuwe doorbraak in skincare te realiseren èn heeft dit verwerkt in een nieuwe upgrade van het merk. Een uniek nucleotidecomplex is in staat om een serie van deze ‘life saving’ componenten af te geven aan de opperhuid tot aan de dieper gelegen basaalcellenlaag. Het gevolg is dat de cellen zodanig in conditie verbeteren dat het replicatieproces bij de aanmaak van nieuwe en gezonde cellen veel sneller en beter verlopen. Behalve de snelle aanmaak van nieuwe cellen draagt het bij aan een gezonde samenstelling van alle nieuwe DNA in de cellen waardoor deze verjongde cellen veel beter van kwaliteit en in hun functioneren zullen zijn.

Een goede onderlinge cel communicatie is dus essentieel voor aanmaak van gezonde cellen. Het is wel belangrijk te weten dat een continue en uitgebalanceerde voorziening va nucleotiden zorgen voor een optimaal functioneren van cellen en weefsels.

Maar voor de duidelijkheid: effectieve skincare houdt veel meer in dan enkel een goede cel communicatie. Het valt ons dan ook op dat bepaalde werkstoffen in de formules een uitdaging moeten zijn geweest tijdens het formuleren. Vooral de effectieve peptiden en antioxidanten in combinatie met nucleotiden en pre- en postbiotica is verdieping waard. Nu was Dr. K al vanaf het begin een vooroploper in het verwerken van microbiotica in huidverzorging, zoals eerder gepubliceerd in dit artikel, maar dankzij de nieuwe CellReverse lijn is hier een upgrade op gekomen met nucleotiden.

We kunnen dan ook niet wachten om Dr. Juanita Kilian persoonlijk te ontmoeten tijdens de lancering van Dr. K skincare op basis van nucleotiden voor een exclusief en persoonlijk interview. Zij is het brein achter het merk Dr. K en zal ons alles vertellen over de het ontstaan maar vooral ook de toekomst van Dr. K huidverbeteringsproducten en behandelingen. Ben je ook net zo nieuwsgierig als ik? Meer informatie en reviews volgen spoedig!

© Ahmet Turkkani 

www.dermaesthetics.nl