Alpha-H en zonbescherming

 

Als skin care realist is het mijn missie om in heldere, begrijpelijke taal de feiten van de fabels te scheiden. Dat is de essentie van No Nonsense Beauty. Op beautygebied zijn er veel fantasieën en misvattingen maar de verwarring rond zonbescherming spant misschien wel de kroon. Consumenten tasten nog regelmatig in het duister als het gaat om de SPF-waarde van een product of de verschillende soorten UV-stralen en hoe je je daar het beste tegen beschermt. Ook de houdbaarheid van zonbescherming is een dingetje. Daarom dit artikel met feiten en fabels over zonbescherming. En omdat de zomer voor de deur staat, wil ik je graag voorstellen aan twee zontoppers van Alpha-H.

 

Alpha-H en zonbescherming

 

Straling is toch straling?

 

UV-A, UV-B en UV-C: allemaal straling en allemaal hetzelfde: daar hebben we de eerste fabel te pakken. De straling van de zon bestaat uit UV-straling, zichtbaar licht, warmte en andere straling. Zoals zichtbaar licht kan worden onderverdeeld in de kleuren die je in een regenboog kunt zien, kan je UV-straling onderverdelen in UVA, UVB en UVC. Het goede nieuws: UVC is niet in staat om door te dringen tot de atmosfeer en kan dus nooit op je huid terechtkomen, tenzij er een gat in de ozonlaag zit. Het slechte nieuws… UVA en UVB kan dat wel én dat gat in de ozonlaag zit bij het continent Australië: daar waar het merk Alpha-H vandaan komt, maar daarover later meer. Terug naar de stralen: deze dringen door tot voorbij het huidoppervlak en beschadigt het collageen in de huid. Als collageenvezels te lang en te veel beschadigen, ontstaat uiteindelijk een leerachtige huid.

 

UVA-straling zorgt voor die felbegeerde zongebruinde kleur. Heerlijk, zo’n bruin kleurtje en je ziet er gelijk een stuk gezonder uit. UVA-straling is echter ook de veroorzaker van vroegtijdige huidveroudering, een ongelijkmatige teint, hyperpigmentatie en een verhoogd risico op huidkanker. 95% van de UV-straling die je huid bereikt, bestaat uit UVA. De resterende 5% bestaat uit UVB, dat vooral zonnebrand veroorzaakt. UVB verhoogt trouwens net als UVA het risico op huidkanker. Dus: doe mij maar een kleurtje uit een potje!

 

Overigens goed om te weten: UVA en UVB zijn er overal en altijd. Ook op bewolkte dagen. Goede zonbescherming is dus altijd een must. Daarover gesproken nog zo’n fabeltje… het is niet zo dat een donkere huid met meer pigment minder UV-bescherming nodig hebben. Dus ongeacht hoe getint je bent: SPF is je BFF

 

Kies voor een breedspectrum SPF

 

Om je huid te beschermen tegen zowel UVA- als UVB-straling heb je een zonbeschermer met een breedspectrum SPF nodig. Alle zonbeschermers van Alpha-H bieden deze breedspectrum bescherming. Dat doen ze op twee manieren: enerzijds met behulp van zonnefilters die UV-stralen reflecteren en voorkomen dat deze je huid kunnen binnendringen (minerale filters, soort van spiegel) en anderzijds door zonnefilters die zonnebrand voorkomen door de UV stralen juist te absorberen en zo hun schadelijke effecten te verminderen (chemische filters).

 

Alpha-H gebruikt een combi van minerale én chemische zonnefilters. Waarom? Ik hoor je al denken: waarom chemische filters als het ook natuurlijk kan? Als Australisch merk heeft Alpha-H te maken met het gat in de ozonlaag én de Australische wet- en regelgeving. In Australië is het verboden om producten op de markt te brengen met uitsluitend minerale zonnefilters, omdat zij niet volledig beschermen tegen een bepaald spectrum UVA-straling en daarmee dus indirect schadelijk zijn voor je huid. De consument verdient het meest veilige op het gebied van huid en gezondheid, dus worden zowel chemische als minerale filters gebruikt.

 

Alpha-H en zonbescherming

 

“Therapeutische zonbeschermingsproducten”

 

Wist je dat alle zonbeschermingsproducten van Alpha-H met SPF 50 of hoger zijn goedgekeurd door de Australische Therapeutic Goods Administration (TGA) en door deze – overigens zeer strenge – organisatie worden aangemerkt als “therapeutic sunscreen” in plaats van “cosmetic sunscreen”? In het Nederlands zou je dit misschien vertalen als “therapeutische zonbescherming,” hoewel “medische zonbescherming” de lading beter dekt maar niet toegestaan is als claim.

 

Wil een merk zijn producten laten kwalificeren als “therapeutic sunscreen” dan moeten de producten voor 100% voldoen aan de voorwaarden die de TGA hieraan verbindt. Ook mag je als merk geen enkele claim over het product maken die niet kan worden aangetoond en bewezen. Het duurt ook veel langer om een TGA gecertificeerd product op de markt te zetten dan een regulier product, maar dat snap je natuurlijk wel…

 

De Australische factor

 

De reden dat Alpha-H zichzelf aan zulke strenge eisen onderwerpt heeft te maken met het land van herkomst. De UV-niveaus in Australië zij namelijk zoveel hoger dan dan die in Europa of Noord-Amerika (mede dankzij het gat in de ozonlaag). En omdat Australië tijdens de zomermaanden letterlijk dichter bij de zon ligt worden Australiërs soms wel tot 15% meer aan UV-straling blootgesteld. Daarom heeft Australië strengere normen voor zonnebescherming dan waar ook ter wereld wat uiteraard niet voor niks is.

 

Alpha-H en zonbescherming

 

Alpha-H Daily Essential Moisturiser SPF 50+

 

Een uitstekende manier om altijd beschermd te zijn tegen de zon is deze luchtige moisturizer en UVA/UVB bescherming in één. Alpha-H Daily Essential Moisturiser SPF 50+ combineert vijf verschillende en zeer effectieve zonnefilters met antioxidanten, Aloë Vera dat de huid verzacht en Silica dat water bindt en je huid helpt om meer vocht vast te houden. Vitamine E neutraliseert vrije radicalen, is sterk hydraterend en geeft het huideigen immuunsysteem een boost terwijl provitamine B5 de celdeling stimuleert en zo bijdraagt aan huidverjonging en herstel. Het product trekt snel in, laat geen wit waasje op je huid achter en is een goede basis voor je make-up.

 

Goed om te weten: de zonnefilters in dit producten blokken tot 97% UVB en 42,97% UVA. De gemiddelde UVA-standaard voor zonbescherming is 17%. Met Daily Essential  Moisturizer heb je dus een zonbeschermer te pakken waarvan de UVA-bescherming veel hoger is dan vele andere SPF 50 producten op de markt.

 

Alpha-H Daily Essential Moisturiser SPF 50+ is vanwege de hydraterende bestanddelen een aanrader voor de normale tot wat drogere huid. Heb jij juist een normale tot wat vettere of gecombineerde huid? Lees dan nog even verder: ook daar heeft Alpha-H een delicatesse voor!

 

Alpha-H en zonbescherming

 

Alpha-H Protection Plus Daily SPF 50+

 

Ook dit product is een hydraterende, voedende dagcrème en breedspectrum UVA/UVB-zonbeschermer in één! Protection Plus Daily SPF 50+ combineert een effectieve beschermingsfactor 50+ met natuurlijke, krachtige antioxidanten uit granaatappel, Pycnogenol en vochtregulerende werkstoffen zoals Mangozaadboter. Het geeft een mooie matte finish, wat vooral voor de wat vettere huidtypes (en mannen) een fijne bonus is.

Geen glim deze zomer, wel een gezonde glow!

 

Ook over dit product een interessant feitje… de werkstof Granaatappel helpt niet alleen om de schade door vrije radicalen ongedaan te maken maar is ook nog eens antibacterieel en ontstekingsremmend, ondersteunt de huidcelvernieuwing en stimuleert de doorbloeding. Over ‘protection plus’ gesproken: dit product doet eer aan haar naam…

 

Alpha-H en zonbescherming

 

Hoe gebruik je deze twee zonnetoppers van Alpha-H?

 

Je brengt ze in de ochtend aan op een gereinigde huid. Voor extra antioxidant bescherming kan je eerst nog het Vitamin C Serum van Alpha-H aanbrengen. Iedere twee uur herhalen, of vaker als je een duik hebt genomen in het zwembad of in de zee.

 

Wees nooit te zuinig met zonbeschermers en dus ook niet met deze twee producten van Alpha-H. Wanneer SPF-tests worden uitgevoerd in laboratoria wordt de zonnebrandcrème altijd “rijkelijk” aangebracht. Daarbij moet je denken aan tenminste 35 ml voor je hele lichaam. Dat is een goed gevulde theelepel. Let er maar eens op als je je een volgende keer insmeert. Kans is vrij groot dat je die goed gevulde theelepel niet haalt. Tel daarbij op dat je je niet regelmatig insmeert en het gevolg is verbranding en vroegtijdige huidveroudering.

 

Nou vooruit… nog eentje in de categorie ‘feit of fabel’

 

Zoals ik in de intro van dit artikel al schreef; de bewaartermijn van zonbescherming is nog best wel een dingetje. Het is een fabel dat zonbescherming niet bederft. Wist je dat ook zonbeschermingsproducten een houdbaarheidsdatum hebben?  En met deze datum moet je niet spotten. Doe je dat wel, dan heb je vooral jezelf (en je huid!) te pakken. Als dus de tube die je net uit je strandtas van vorige zomer hebt gehaald over de houdbaarheidsdatum heen is, koop dan een nieuwe! In dit artikel voldoende shop-inspiratie lijkt me…

 

Ik wens je een fijne zomer en zeg: zonnebaad met mate én met een goede zonbeschermer. En stop vast een theelepel in je toilettas!

© Ahmet Turkkani