Even voorstellen! Vitamine C is een held in huidverbetering en anti aging. Het heeft krachtige antioxidant eigenschappen en remt de aanmaak van pigment, waardoor het een uitstekend huid verhelderend stofje is. Toch wordt het belang van vitamine C in relatie tot een stralende huid onderschat; vooral de rol die vitamine C speelt bij de collageensynthese (lees: huidverjonging). Dat is jammer, want vitamine C kan je collageenproductie écht een boost geven. Zeker met topproducten als Vitamin C Paste en Vitamin C Serum van Alpha-H. In dit artikel zoom ik in op vitamine C als onmisbare werkstof bij huidveroudering én vertel ik je waarom Vitamin C Paste en Vitamin C Serum van Alpha-H je geld waard zijn.

 

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er veel verwarring bestaat over vitamine C in skincare. Er bestaan diverse vitamine C varianten en ze worden allemaal onder de naam vitamine C verkocht terwijl er serieuze verschillen zijn in gebruik én effecten daarvan op de huid. Zo wordt vaak een percentage van een vitamine C variant automatisch gekoppeld aan de effectiviteit, wat per definitie al een aanname is. Dit wordt niet ondersteund door de wetenschap, maar daarentegen is wel bekend welke variant vitamine C vanaf welke dosering effectief is binnen de huidverbetering en antiaging. Sommige vitamine C varianten kunnen zelfs in hoge doseringen toxisch op de huid werke, terwijl lage doseringen juist super effectief zijn. Dus de percentages van diverse vitamine C soorten over één kam scheren is niet terecht. Daarbij speelt de formulering een hele belangrijke rol. Met andere woorden: kijk niet alleen naar het ingrediënt, maar naar de kwaliteit met de veilige dosering daarvan binnen de algehele formule. En uiteraard hebben wij dat gedaan voor deze twee vitamine C bommen van Alpha-H. Ga er even voor zitten want dit artikel verklaart waarom vitamine C niet een one-size-fits-all ingrediënt is!

 

 

Vitamine C komt van nature voor in je huid

Wie denkt dat de natuur alleen vitamine C toegekend heeft aan fruit heeft het mis. Vitamine C komt van nature namelijk in hoge concentraties voor in de opperhuid en de daaronder gelegen lederhuid. Veroudering veroorzaakt echter een afname van het vitamine C-gehalte in beide huidlagen (1, 2). Dit wordt nog eens versterkt door blootstelling aan UV-licht, stress of verontreinigende stoffen zoals nicotine en luchtverontreiniging; zij zorgen voor versnelde afbraak van het van nature in de huid aanwezige vitamine C. Het is dus raadzaam om deze afname van vitamine C weer aan te vullen.

 

 

Slikken of smeren

Je kunt het vitamine C-gehalte in je huid aanvullen met supplementen, maar je kunt ook kiezen voor uitwendig gebruik van vitamine C. Via suppletie gaat er namelijk een hoop ‘verloren’: de vitamines die je binnenkrijgt via voeding of supplementen worden via het bloed namelijk als eerste naar allerlei vitale organen en lichaamsprocessen gestuurd. Zij hebben voorrang. Je huidcellen zijn letterlijk de laatste in de rij. Dus als je niet voldoende vitamines binnenkrijgt, komen je huidcellen er bekaaid van af. Reden te meer om te kiezen voor het direct op de huid aanbrengen van vitamines. Dus via skin care, zoals Vitamin C Paste en Vitamin C Serum van Alpha-H. Onderzoek heeft aangetoond dat het smeren van vitamine C je teint egaler maakt, rimpels en een ruwe huid vermindert én de collageenproductie en de kwaliteit daarvan verbetert (7, 8, 9, 10, 11). Het grote voordeel van skin care boven supplementen is dus dat de vitamine C meteen op de juiste plek in de huid terecht komt, niet eerst een hele reis door je lichaam hoeft af te leggen en je zeker weet dat je huidcellen voldoende toegediend krijgen.

 

 

Alpha-H Vitamin C Paste met 10% ascorbinezuur: een bijzondere vorm van vitamine C

Vitamin C Paste bevat maar liefst 10% vitamine C in de vorm van ascorbinezuur. Dit is een voor skin care uitzonderlijk hoge dosis. Je kunt je huid dan ook best even voelen tintelen, zeker als je start met het gebruik van Vitamin C Paste. It’s all about the tingle, zegt Alpha-H dan (… hoewel die quote eigenlijk betrekking heeft op de tinteling die je kunt voelen bij het gebruik van alphahydroxyzuren, de werkstof waar het merk groot door is geworden).

Doordat ascorbinezuur de enige vorm van vitamine C is die van nature in de huid voorkomt herkent je huid het direct en neemt je huid het probleemloos en volledig op. Doordat ascorbinezuur een huideigen werkstof is kan je hier geen allergische reactie op krijgen. Ook is ascorbinezuur de enige vorm van vitamine C die volledig stabiel blijft zolang het niet in contact komt met water. Alpha-H maakt hier heel slim gebruik van: de Vitamin C Paste is namelijk een watervrije formule! Je huid activeert het ascorbinezuur vanzelf zodra het in de huid in aanraking komt met het daar van nature aanwezige vocht.

 

Hoe gebruik je Alpha-H Vitamin C Paste?

Breng iedere ochtend en/of avond een dun laagje aan op een schone en droge huid. Eventjes in laten trekken en daarna je dag- of nachtcrème aanbrengen. Belangrijk om te weten is dat dit product topsport is voor je huid: je kunt het gebruik het beste opbouwen door een aantal keer per week te beginnen en vervolgens steeds vaker te gebruiken. Misschien klinkt een ‘pasta’ je niet meteen heel sexy in de oren, maar niets is minder waar. Vitamin C Paste smeert als een crème, heeft de kracht van een serum en geeft een mooie en matterende soft focus finish. Het is ook nog eens een uitstekende primer voor make-up.

Dus no more crime, but prime!

 

Tip: overdag combineren met een SPF

Zoals ik in de intro al schreef: vitamine C heeft krachtige antioxidant eigenschappen. Daardoor beperkt het de huidschade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen die vrijkomen bij blootstelling aan UV-licht (5). Een leuk weetje: de vitamine C-transporteiwitten in je huid nemen toe bij blootstelling aan UV-licht. Wetenschappers vermoeden dan ook dat je huid bij blootstelling aan de zon dus eigenlijk van nature vraagt om meer vitamine C (3, 4). Daarom hier een advies van een skincare realist: luister naar je huid en gebruik voortaan dus niet alleen een SPF, maar ook de Vitamin C Paste van Alpha-H.

Bovendien blijkt uit laboratoriumonderzoek dat je op deze manier de effectiviteit van je SPF versterkt (12). Het uitwendig aanbrengen van 10% ascorbinezuur resulteerde in 52% minder roodheid veroorzaakt door UVB-straling en tot 60% vermindering van celdood door vrije radicalenschade.

Niet mis dus.

 

 

Een alternatief voor de gevoelige huid: Vitamin C Serum

Ben je een beginnende vitamine C gebruiker, heb je een gevoelige huid, couperose of rosacea of is je huidbarriere niet in goede conditie? Dan is het Vitamin C Serum van Alpha-H een uitstekend alternatief voor de Vitamin C Paste. Dit serum bevat 3% ethyl ascorbinezuur: een relatief nieuwe variant van vitamine C speciaal ontwikkeld voor de cosmeceutical markt. Je huid is in staat om 90% ervan om te zetten naar het huid identieke (en dus opneembare)  ascorbinezuur en dat is heel uniek voor een vitamine C variant. Wist je dat één flesje van het Vitamin C Serum gelijk staat aan de hoeveelheid vitamine C in 21 sinaasappels?

Ethyl ascorbinezuur is in water en in vet oplosbaar. Daardoor is Vitamin C Serum in staat om diep in de huid door te dringen, tot in de basaalcellenlaag van de opperhuid. Het dringt zelfs door de celwand heen om daar zijn werk te kunnen doen. Vitamin C Serum bevat bovendien huid verhelderende zoethout, hydraterend hyaluronzuur en druivenpitextract, dat net als vitamine C de schade door vrije radicalen hersteld.

Je gebruikt het Vitamin C Serum op een droge, schone huid. Ook even in laten trekken en vervolgens je dag- of nachtverzorging aanbrengen. Dit product kan je gelijk dagelijks gebruiken. Het Vitamin C Serum is ook heerlijk in combinatie met het Vitamin C Cherry Mask in de salon; het zorgt dan voor een extra verhelderende werking. Maar dat laatste kun je overlaten aan je huidspecialist: die maakt de magische combinaties terwijl jij geniet van je behandeling!

 

 

Microneedling en vitamin C: a match made in heaven

Eerder deze maand kon je op No Nonsense Beauty al lezen over microneedling en collageenstimulatie, zie Microneedling. Door de huid opzettelijk en gecontroleerd licht te beschadigen met kleine naaldjes  activeert de huidspecialist je huid tot het aanmaken van collageen. Net als vitamine C dat doet. Wil je dus je collageenstimulatie en huidverjonging superchargen, combineer microneedling dan vooral met vitamine C gebruik voor thuis!

Houd er wel rekening mee dat je huid de eerste dagen na een microneedling behandeling gevoelig(er) is doordat de naaldjes je huid(barrière) licht beschadigd hebben. De Vitamin C Paste is door het hoge percentage ascorbinezuur dan letterlijk te heftig ‘zuur’; wacht daar de eerste dagen na het needlen dus even mee of schakel even terug naar het mildere Vitamin C Serum van Alpha-H. Zodra je huid weer helemaal is hersteld van het needlen (meestal na een paar dagen) kan je het gebruik van de Vitamin C Paste weer oppakken.

Zo creëer je balans tussen de collageenstimulatie met microneedling en de collageenaanmaak door gebruik van effectieve skin care met vitamine C voor nóg sneller en nóg meer resultaat. 1+1=3 in dat geval. Want wat heeft het voor zin om dure behandelingen te ondergaan als je je huid niet geeft wat het extra nodig heeft voor nog meer en beter collageenaanmaak? Dus: go for it! Je huid zal je dankbaar zijn en je pigmentvlekken en rimpels zullen je haten.

En guess what: I like that!

 

Weet je nu even niet welke van deze 2 vitamine C bommen je moet gebruiken? We hebben hier nog even de verschillen op een rijtje gezet!

 

 

Alpha-H Vitamin C Serum

 

Alpha-H Vitamin C Paste
Bevat 3% ethyl ascorbic acid, een relatief nieuwe vorm van vitamine C, speciaal ontwikkeld voor cosmeceuticals. 90% hiervan wordt door de huid omgezet in het huideigen ascorbinezuur. 10% ascorbinezuur, een huideigen vorm van vitamine C die direct door de huid wordt herkend en niet hoeft te worden omgezet, dus zeer effectief.

 

Formule op basis van water. Watervrije formule.
Voor alle huidtypen, inclusief de gevoelige huid en de huid met rosacea. Ook heel geschikt om de huid die nog niet gewend is aan  vitamine C in de vorm van puur ascorbinezuur tolerantie op te laten bouwen; én bij gebruik direct na microneedling. Voor de normale, droge en verslapte huid. Niet gebruiken bij een gevoelige huid, een huid met wondjes, rosacea, of bij een verstoorde huidbarrière, bijvoorbeeld direct na microneedling.

 

Met extra antioxidanten, verhelderend zoethout en hydraterend hyaluronzuur. Met shea butter: dit werkt als buffer voor

ascorbinezuur, ondersteunt de

huidbarrière en helpt vocht vasthouden.

Aanbrengen onder dag- en nachtverzorging. Geeft ook een extra verhelderde boost onder een salonmasker. Aanbrengen onder dag- en nachtverzorging. Versterkt het effect van SPF, dus ook ideaal onder zonbescherming.

 

Referenties

 

 1. Shindo Y, Witt E, Han D, Epstein W, Packer L. Enzymic and non-enzymic antioxidants in epidermis and dermis of human skin. J Invest Dermatol 1994;102:122-124.  (PubMed)
 2. Rhie G, Shin MH, Seo JY, et al. Aging- and photoaging-dependent changes of enzymic and nonenzymic antioxidants in the epidermis and dermis of human skin in vivo. J Invest Dermatol 2001;117:1212-1217.  (PubMed)
 3. Steiling H, Longet K, Moodycliffe A, et al. Sodium-dependent vitamin C transporter isoforms in skin: Distribution, kinetics, and effect of UVB-induced oxidative stress. Free Radic Biol Med 2007;43:752-762.  (PubMed)
 4. Kang JS, Kim HN, Jung da J, et al. Regulation of UVB-induced IL-8 and MCP-1 production in skin keratinocytes by increasing vitamin C uptake via the redistribution of SVCT-1 from the cytosol to the membrane. J Invest Dermatol 2007;127:698-706.  (PubMed)
 5. Darr D, Combs S, Dunston S, Manning T, Pinnell S. Topical vitamin C protects porcine skin from ultraviolet radiation-induced damage. Br J Dermatol 1992;127:247-253.  (PubMed)
 6. Geesin JC, Darr D, Kaufman R, Murad S, Pinnell SR. Ascorbic acid specifically increases type I and type III procollagen messenger RNA levels in human skin fibroblast. J Invest Dermatol 1988;90:420-424.  (PubMed)
 7. Traikovich SS. Use of topical ascorbic acid and its effects on photodamaged skin topography. Arch Otolaryngol Head Neck Surg 1999;125:1091-1098.  (PubMed)
 8. Raschke T, Koop U, Dusing HJ, et al. Topical activity of ascorbic acid: from in vitro optimization to in vivo efficacy. Skin Pharmacol Physiol 2004;17:200-206.  (PubMed)
 9. Humbert PG, Haftek M, Creidi P, et al. Topical ascorbic acid on photoaged skin. Clinical, topographical and ultrastructural evaluation: double-blind study vs. placebo. Exp Dermatol 2003;12:237-244.  (PubMed)
 10. Nusgens BV, Humbert P, Rougier A, et al. Topically applied vitamin C enhances the mRNA level of collagens I and III, their processing enzymes and tissue inhibitor of matrix metalloproteinase 1 in the human dermis. J Invest Dermatol 2001;116:853-859.  (PubMed)
 11. Fitzpatrick RE, Rostan EF. Double-blind, half-face study comparing topical vitamin C and vehicle for rejuvenation of photodamage. Dermatol Surg 2002;28:231-236.  (PubMed)
 12. Farris PK. Cosmetical Vitamins: Vitamin C. In: Draelos ZD, Dover JS, Alam M, editors. Cosmeceuticals. Procedures in Cosmetic Dermatology. 2nd ed. New York: Saunders Elsevier; 2009. pp. 51–6.
 13. Bissett DL, Chatterjee R, Hannon DP. Photoprotective effect of superoxide-scavenging antioxidants against ultraviolet radiation-induced chronic skin damage in the hairless mouse. Photodermatol Photoimmunol Photomed 1990;7:56-62.  (PubMed)
 14. Campos PM, Goncalves GM, Gaspar LR. In vitro antioxidant activity and in vivo efficacy of topical formulations containing vitamin C and its derivatives studied by non-invasive methods. Skin Res Technol 2008;14:376-380.  (PubMed)

 

http://www.alpha-h.nl

© Ahmet Turkkani