, , ,

Alpha-H: A+B = weg acne!

Vitamine A en vitamine B3 zijn een sterk team als het om huidverbetering gaat, vooral bij een acne. Ieder ingrediënt helpt op eigen houtje al bij het verbeteren van pukkeltje, het egaliseren van je teint en bovendien het tegengaan van huidveroudering. Samen zijn deze vitaminen al helemaal een hemels duo en ik leg je in dit artikel graag uit waarom.

Om te beginnen een waarschuwing: niet alle ingrediënten mixen en matchen even goed!

In je badkamer kokkerellen met huidverzorgingsproducten is geen verstandig idee als je niet beschikt over de juiste kennis van zaken. Sociale media overspoelt ons met leuke mix- en matchfilmpjes en dermatologen dansen letterlijk de pukkels weg met een tube crème. Maar voor de duidelijkheid: in de realiteit mengen niet alle ingrediënten even goed met elkaar of ze verzwakken elkaars werking. Ook speelt de dosering een belangrijke rol. Laat je dus altijd adviseren door een huidverzorgingsspecialist, of neem de tijd om door mijn platform te struinen en zo je kennis te vergaren.

 

 

Maar je las het al in de intro: Vitamine A+B gaan heel goed samen. Laat ik eerst nog even uitleggen wat de ingrediënten los van elkaar doen, om daarna in te zoomen op de combinatie.

Wat is niacinamide?

Niacinamide is een in water oplosbare vorm van niacine (vitamine B3). Het is een van de acht B-vitaminen die je nodig hebt om gezond te blijven. Niacinamide helpt namelijk om je DNA gezond te houden en ontstekingen onder controle te houden. Het verhoogt ook de celenergie, waardoor je cellen optimaal kunnen functioneren. Cellen hebben allemaal een functie in je lichaam en je kunt stellen dat luie cellen niet doen wat ze moeten doen. Dan gaat er dus iets mis in je lijf of in je huid. Daarbij kan je denken aan vroegtijdige huidveroudering, rosacea, dermatitis of hyperpigmentatie. Gebruik van niacinamide kan deze huidproblemen verlichten of uiteindelijk zelfs helemaal verhelpen.

Niacinamide en acne

Dit artikel gaat over acne, dus laten we het specifiek hebben over de werking van niacinamide op acne. Volgens een onderzoek uit 2014[1] is niacinamide in staat de zogenaamde nuclear factor-κB (NF-κB), een eiwit dat betrokken is bij ontstekingen, te reguleren. Dit ontstekingsremmende effect is gunstig voor huidirritatie en roodheid. Uit een studie van 2017[2] bleek bovendien dat niacinamide de activiteit vermindert van cellen die talg produceren. Je weet wel… die wasachtige, vette substantie die wordt geproduceerd door de talgklieren van je lichaam en zo heerlijk je poriën kunnen verstoppen. Het verminderen van talg is belangrijk bij het verminderen van acne- breakouts.

In het Vitamin B Serum van Alpha-H vind je niet alleen 5% niacinamide (B3), maar ook 1% panthenol (B5). Dit wordt in je huid omgezet in pantotheenzuur dat de celdeling bevordert en op die manier bijdraagt aan huidverjonging en wondgenezing. Minder acnelittekens dus!

Next…  Wat is vitamine A?

Vitamine A is een essentiële voedingsstof die je lichaam nodig heeft voor immuniteit en celcommunicatie. Vitamine A helpt je ook om scherp te blijven zien, maar dan moet je het slikken en niet smeren. Je vindt vitamine A in het Vitamine A 0.5% Serum van Alpha-H. Dit serum bevat 0.5% retinol, dat diep in de huidcellen doordringt, omgezet wordt in vitamine A en daar doet wat het moet doen.

Net als niacinamide is vitamine A een veel toegepaste werkstof in huidverzorgingsproducten die een  wetenschappelijk onderbouwde werking heeft. Het wordt gebruikt om huidveroudering en hyperpigmentatie tegen te gaan en ook … je raadt het al… acne. Volgens diezelfde studie uit 2017[3] controleert ook vitamine A acne door de talgproductie te verminderen.

Tot slot nog goed om te vermelden… vitamine A kent verschillende varianten. Van het krachtige en vaak huid irriterende retinoïdezuur (uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar) tot retinol en andere vitamine A-esters. Leuk weetje: Retinol geeft dezelfde resultaten als retinoïdezuur, zonder de daarmee gepaard gaande ‘downtime’ en in tegenstelling tot retinoïdezuur is het geschikt voor langdurig gebruik. Ook werkt retinol sterk remmend op (hormonale) acne. Het Alpha-H Vitamine A 0.5% Serum is een goed en veilig product voor wie huidverbetering en antiaging doeltreffend wil aanpakken.

A+B = weg acne

Uit een onderzoek uit 2017[4] blijkt dat een retinolproduct met hydraterende ingrediënten, waaronder niacinamide, minder irritatie veroorzaakte dan een formule met alleen retinol. Op basis daarvan kan je de conclusie trekken dat als je een product gebruikt dat ook niacinamide bevat, je wel de voordelen hebt van retinol, maar niet of minder bijwerkingen. Een wat oudere studie uit 2012[5] toont aan dat de combinatie zeer effectief is bij acne.

Je kunt beide vitaminen combineren door te kiezen voor een product dat beide bevat, of juist twee verschillende producten gebruiken. Als je gaat layeren met twee producten, adviseer ik om eerst het product met niacinamide aan te brengen en daarna het product met vitamine A. Niacinamide helpt je huid te beschermen tegen eventuele irritatie door vitamine A.

Combineer met de Clear Skin lijn van Alpha-A voor nog meer effect

En nu we toch aan het combineren zijn… combineer dan het Vitamine A Serum en het Vitamine B Serum van Alpha-H met de Clear Skin lijn. Een huidverzorgingslijn die speciaal is ontwikkeld om je huid grondig te reinigen en onzuiverheden en ongewenste glim tegen te gaan. De Clear Skin lijn – met salicylzuur als sterspeler in de producten – is ontwikkeld voor de gecombineerde en onzuivere huid van alle leeftijden. Het is dus zeker geen Clearasil voor de puberhuid. Je kunt Clear Skin heel goed inzetten bij hormonale acne en adult acne. Grappig genoeg hebben we voor dat laatste woord geen goede vertaling. Acne bij volwassenen, of grote-mensen-acne…?

 

 

Alpha-H heeft een starter kit van deze lijn beschikbaar. Met handige travelsizes om kennis te maken met de producten, of om mee te nemen op reis. Vergeet dan ook vooral niet om het power couple Vitamin A en Vitamin B Serum toe te voegen! En je sunblock uiteraard…

 

www.alpha-h.nl

 

© Ahmet Turkkani, Skincare Realist

 

1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24993939/
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5527713/
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5527713/
4 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jocd.12381
5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3295614/